NACIONALNI MUZEJ MODERNE UMJETNOSTI: novo ime i postav

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
9. travnja 2021. – U Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti, uz predstavljanje izložbe Predsuvremena akcija – postmoderna reakcija i cjelovitog kronološkog postava muzejske zbirke od 19. stoljeća do danas, predstavljen je i novi naziv institucije.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek obišla je danas s ravnateljem Brankom Franceschijem fenomenološki koncipiranu izložbu i kronološki postav te je njemu i kustosima Vanji Babiću i Nevi Lukić  čestitala na prezentaciji povijesti hrvatske moderne i suvremene umjetnosti temeljenoj na bogatoj muzejskoj zbirci te na novom logu i vizualnom identitetu.
Ravnatelj Franceschi iznio je zabrinutost zbog neriješenih pitanja vlasništva nad dijelom zbirke i palačom Vranyczany te upozorio na sudske tužbe i najavljenu ovrhu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Ministrica Obuljen Koržinek izrazila je žaljenje što se nacionalni muzej nalazi u ovakvoj situaciji, te istaknula kako je i osobno bila uključena u pokušaje pronalaska dugoročnog rješenja, podsjetivši kako je Ministarstvo predlagalo nekoliko rješenja, no s druge strane je izostala volja za postizanje dogovora.

Ministrica je potvrdila kako će se putem Ministarstva kulture i medija osigurati sredstva za provedbu hitnih mjera zaštite velikog broja zgrada u vlasništvu HAZU procijenjene vrijednosti gotovo 500 milijuna kuna. „Očekivala sam da će u ovim okolnostima Uprava HAZU biti otvorena za postizanje dogovora i suzdržati se od novih tužbi i ovrha“ dodala je ministrica, pozvavši na odgovornost i solidarnost te podsjetila na svijetli primjer domoljublja biskupa Josipa Jurja Strossmayera, utemeljitelja Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, velikog dobrotvora i mecene koji je činom darovanja umjetnina utemeljio jednu od stožernih nacionalnih kulturnih institucija.  

 

Pisane vijesti