StoryEditorOCM
KalelargaMUZEJSKO VIJEĆE

Ministrica Obuljen Koržinek potvrdila dolazak zbirke Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti u Providurovu palaču

Piše I. Ivanac
14. listopada 2022. - 17:27
U Zadru je u Kneževoj palači održana 28. sjednica Hrvatskog muzejskog vijeća na kojoj je sudjelovala i ministrica kulture i medija dr.sc. Nina Obuljen Koržinek.Grad Zadar/

U Zadru je u Kneževoj palači održana 28. sjednica Hrvatskog muzejskog vijeća na kojoj je sudjelovala i ministrica kulture i medija dr.sc. Nina Obuljen Koržinek.

- Imamo i dobre vijesti, a to je da je u UNESCO-u donesena odluka da je Centar za podvodnu arheologiju uspješno prošao evaluacijski proces tako da u relativno brzom razdoblju možemo očekivati potpisivanje ugovora za novo programsko razdoblje za Centar za podvodnu arheologiju čime Centar ostaje najvažniji istraživački punkt UNESCO-a u području podvodne arheologije i vjerujem da će s novim prostorima dobiti i nove mogućnosti širenja, kazala je ministrica komentirajući novu odredbu Zakona o upravljanju i financiranju kulture i kulturnim vijećima.

- Novi zakon unio je odredbu koja omogućuje državi i jedincima lokalne i regionalne samouprave da određene prostore koji su gradski ili državni pod određenim uvjetima stavljaju na korištenje kulturi i djelatnostima kulture bez obzira radi li se o javnim ustanovama ili nekim drugim pravnim osobama. U turističkim mjestima i brojnim drugim gradovima, prostori u centru su vrlo skupi i teško je nekom tko se bavi kulturnom djelatnošću, onome tko ima knjižaru, galeriju ili antikvarijat, natjecat se s nekim sadržajima koji su komercijalni kao što je ugostiteljska djelatnost. S ovim će se omogućiti da se neki prostor dodjeli za kulturu, a onda će se provesti licitiranje i natjecanje pod onim uvjetima koji su primjerni i koji se očekuju da se mogu postići od obavljanja takve djelatnosti. Cilj je da damo instrument u ruke i nama kao državi da tamo gdje imamo svoje prostore ih stavljamo u upotrebu, ali posebno jedincima lokalne samouprave da ih potaknemo da takve vrijedne prostore u centrima gradova daju na korištenje za takvu djelatnost jer grad bez kulture nije grad, kazala je Obuljen Koržinek dodajući i kako će se postavljanje umjetnina Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti sigurno naći u Providurovoj palači.

- Član muzejskog vijeća je ujedno i ravnatelj Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti. Trebalo je provesti dodatne nabave za opremu u Providurovoj palači kako bi se umjetnine mogle izložiti. Mi smo osigurali sredstva za pakiranje i transport što je velika stavka jer se radi o vrijednim umjetninama. Čim se riješe natječaji, po planu ćemo prenijeti jedan dio u Zadar tako da zbirka sigurno dolazi u Zadar. Nije to važno samo za ovaj grad, već je to jedan od ciljeva kulturne politike koji uvijek ističemo, a to je mobilnost i decentralizacija. U ovom slučaju mobilnost zaista vrhunske zbirke koja će i građanima i posjetiteljima biti jako zanimljiva, zaključila je ministrica.

image

U Zadru je u Kneževoj palači održana 28. sjednica Hrvatskog muzejskog vijeća na kojoj je sudjelovala i ministrica kulture i medija dr.sc. Nina Obuljen Koržinek.

Grad Zadar/
26. travanj 2024 19:53