StoryEditorOCM
Zadar plusKLASIK ZIGGY STARDUST

Koncertni ured Zadar dobio 535.000 kuna: u pripremi je ‘Projekt Bowie‘ u kojem sudjeluju srednje škole, plesači, Kino Zona, mladi glazbenici...

Piše Lada Burčul
4. travnja 2022. - 18:05

Koncertnom uredu Zadar je od Ministarstva kulture odobreno 535.000 kuna. Taj iznos doprinjet će ne samo boljoj percepciji Koncertnog ureda i glazbe koja će biti u Zadru na repertoaru, već i mogućnostima značajnijeg iskoraka prema mladima, točnije prezentaciji glazbe koja nije samo klasična.

- Od tog iznosa 35.000 kuna dobili smo za „Projekt Bowie“, kako ga kolokvijalno nazivamo, a prijavili smo ga unutar programa koji se odnosi na „razvoj publike u kulturi“. To je projekt „Providurova Plug-in: Ziggy Stardust“, kojim ćemo obilježiti 50 godina od izlaska jednog od najutjecajnijih 20. stoljeća – kaže Melita Ivković, ravnateljica Koncertnog ureda Zadar.

image

Ravnateljica Melita Ivković

Cropix

Izbor je Bowie jer je njegova glazba također dio današnje „klasike“, objašnjava Ivković, naglašavajući da se radi o fascinantnom albumu starom 50 godina čijom je pojavom nastao prijeloman trenutak u povijesti rocka. Bowie je tim albumom izmislio drugu personu, nekoga tko nije on, čime je redefiniran rock i prema alternativnom smjeru. Bowie je izbor za ovaj projekt Koncertnog ureda Zadar i stoga što je spomenuti album odlična podloga za interdisciplinarni pristup.

- David Bowie je povijest, on je klasika, to slobodno možemo reći. Nama je on, s obzirom na njegovu posvećenost ukupnom umjetničkom konceptu, idealan za projekt razvoja publike u kulturi, privlačenja mladih u Providurovu palaču, i u novu polivalentnu dvoranu, u uključivanje u kulturni život u širem smislu. Bowie nam je kao umjetnik idealna prilika da u projekt uključimo niz suradnih ustanova i angažiramo mlade ljude – kazala je Melita Ivković.

U radionicama kostimografije, fotografije i videa, u glazbenim radionicama, izložbama i plesnim točkama sudjeluju učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna (radit će grafike, fotografije i vizualne identitete), Prirodoslovno-grafička škola, Obrtnička škola Gojka Matuline, Zadarski plesni ansambl, Kino Zona, zbor Fige, A.K.A. Crescendo, glazbenici Marin Supičić i Renato Babić, te kostimografkinja Marija Šarić Ban. Na taj način će prije završne večeri, gdje će biti plesa, glazbe i prezentacije svih radova, tjednima trajati period održavanja radionica u kojima će sudjelovati najvećim dijelom srednjoškolci. Mjesto održavanja je nova polivalentna dvorana u Providurovoj palači, u kojoj će, također tjednima prije završne večeri sredinom listopada, Kino Zona organizirati projekcije nekoliko filmova o Davidu Bowieu.

image

Dio polivalentne dvorane u Providurovoj palači

Cropix

Od ostalog novca Ministarstva kulture namijenjenog Koncertnom uredu, a radi se o pola milijuna kuna, 200.000 kuna određeno je za Glazbene večeri u Sv. Donatu. Ukupan budžet 62. Glazbenih večeri inače iznosi 1,1 milijun kn, te je upravo financiranjem iz više izvora uspio sačuvati visoku kvalitetu i međunarodni karakter već više od šest desetljeća.

Iznos od 200.000 kuna namijenjen je i „Dalmatinskom ciklusu“, odnosno održavanju koncerata u Zadru, Splitu i Dubrovniku.

- Radi se o nastupima Zadarskog komornog orkestra, Splitskih virtuoza i Dubrovačkog simfonijskog orkestra. Svatko će imati po tri nastupa, po jedan u svakom gradu, dakle devet koncerata. To će se održavati u listopadu, studenom i prosincu, što nam je jako važno, da se koncerti održavaju cijelu godinu. Ideja je umrežavanje dalmatinskih gradova, voljeli bismo da nam se priključi i Šibenik, kao i obogaćivanje kulturnog života izvan ljetne sezone, stvaranje publike i kulturnih navika – istaknula je Melita Ivković.

image

Providurova palača okupljat će Zadrane

Cropix

Preostalih 100.000 kuna od Ministarstva kulture namijenjeno je koncertnoj sezoni koja traje od listopada do lipnja. Međutim, zahvaljujući izdašnijim sredstvima nego prijašnjih godina, Zadrani će u ponudi, osim pretplatničkog ciklusa u kojem će se ponuditi klasični koncerti najviše razine, ciklusa Blagoje Bersa i ciklusa Zadarskog komornog orkestra, imati i ciklus „Klub“ te ciklus „Mladi“. Prvi će nuditi moderniju glazbu, jazz i blues koncerte, a drugi DJ radionice, te radionice „dobrog zvuka“ za buduće ton majstore.

15. travanj 2024 22:10