Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKA PLJAČKA 80-IH

U NSK vraćena vrijedna knjiga iz 18. stoljeća: 'U cijeli proces su bili uključeni brojni stručnjaci'

Foto: Nacionalna i sveučlilšna knjižnica u Zagrebu/Facebook
1/4
11.02.2022.
u 22:40

Riječ je o drugom venecijanskom izdanju dvotomnog djela "Dizionario geografico portatile" Isaaka Broucknera (1686.-1762.)

"Dizionario geografico portatile" švicarskog geografa i kartografa Isaaka Broucknera, kraljevskog geografa francuskog kralja Louisa XV, vrijedna knjiga otuđena 1987. godine, vraćena je u petak Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, priopćilo je Ministarstvo kulture i medija.

Knjigu su glavnoj ravnateljici Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu Ivanki Stričević predali ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek i hrvatski veleposlanik u Italiji Jasen Mesić, koji je iznio podatke o procesu pronalaska i povratka knjige.

"Posebno je važno senzibilizirati javnost na povrat otuđenog knjižnog blaga, proces u koji su uključeni brojni stručnjaci s različitih područja, od knjižničara i povjesničara do diplomatskih i policijskih službenika", istaknula je ministrica Obuljen Koržinek.

Riječ je o drugom venecijanskom izdanju dvotomnog djela "Dizionario geografico portatile" Isaaka Broucknera (1686.-1762.) otisnutom u slavnoj venecijanskoj tiskari obitelji Remondini koje ima status zaštićenog kulturnog dobra Republike Hrvatske, a bilo je dijelom fonda Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu o čemu svjedoči postojeća dokumentacija.

Otuđeno je uz velik broj drugih vrijednih primjeraka knjižnične građe u velikoj pljački koju je osamdesetih godina 20. stoljeća počinila tročlana skupina zajedno s Aleksandrom Millesom na čelu. Dio otuđene građe je vraćen, a za dijelom se još traga.

Djelo sadrži abecedno popisane dotada poznate geografske entitete cijeloga svijeta s kratkim pojašnjenima o njihovu smještaju, administrativnoj pripadnosti te s potrebnim brojčanim pokazateljima poput geografske dužine i širine. Prvi svezak djela koji sadrži geografske entitete od A do KY još nedostaje, dok se u vraćenom primjerku nalaze geografski entiteti popisani od L do ZW.

Kako se ističe u priopćenju, vraćanje knjižnog blaga Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu rezultat je uspješne dugogodišnje suradnje Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu s Ministarstvom kulture i medija Republike Hrvatske te Ministarstvom unutarnjih poslova i Ministarstvom vanjskih i europskih poslova, odnosno veleposlanstvom u Italiji.

Među ostalim vraćenim djelima je i rijedak primjerak knjige "Trinum magicum sive Secretorum magicorum opus continens" Caesarea Longinusa iz 1614. godine, koje je Knjižnici vraćeno u studenom 2020. te djelo "Selenographia sive Lunae descriptio atque accurata tam macularum eius, quam motuum diversorum… delineati" Johannesa Heveliusa, vraćeno u srpnju 2019. godine.

>> VIDEO Macron i Putin sjedili za stolom dugim četiri metra, otkriveno i zašto

Komentara 2

Avatar Cinco
Cinco
00:59 12.02.2022.

Zar se i u Jugi kralo?

Avatar lola lola
lola lola
23:59 11.02.2022.

Sjecam se kako su se prodavale stare knjige na Cvjetnom osamdesetih. Jednom je jedan prodavao neke stvarno stare knjige, vidjelo se da su stare I po nekoliko stoljeca I pitala sam se odkuda njemu takve stare knjige. Takve ne mozesakve ne mozes normalno nalaziti niti prodavati na trznici.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije