Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
svečana dodjela

Nazor za životno djelo prvi put u ruke fotografkinji

Foto: Neva Zganec/PIXSELL
1/14
20.06.2022.
u 18:04

Svečano dodijeljene državne nagrade za najbolja umjetnička ostvarenja

U nedjelju navečer na svečanosti u dvorištu Hrvatske radiotelevizije dodijeljene su nagrade Vladimir Nazor za životno djelo i 2021. godinu. "Nazore" dodjeljuje Republika Hrvatska, nizu umjetnika za najbolja umjetnička ostvarenja iz područja književnosti, glazbe, filma, likovne i kazališne umjetnosti te arhitekture i urbanizma.

Prvi put u povijesti jedna je od Nagrada Vladimir Nazor za životno djelo u području likovnih i primijenjenih umjetnosti dodijeljena za fotografiju, a otišla je u ruke Slavke Pavić koja je nedavno proslavila 70 godina umjetničkog djelovanja. Nagradu za životno djelo za književnost dobio je pak pisac i scenarist Hrvoje Hitrec, za glazbu čembalistica i pijanistica Višnja Mažuran, za film plodni dokumentarist Petar Krelja, za kazalište redatelj Ivica Kunčević, a za arhitekturu Đuro Mirković, jedan od arhitekata čuvene Mamutice.

– Hrvatska umjetnost stoljećima je bila izložena europskim i izvaneuropskim utjecajima koje su umjetnici znali apsorbirati i ostati samosvojnima, kao što je i hrvatska umjetnost uspjela pronaći put u svijet. Nagrade su ovo hrvatske države svjesne da je umjetnost jedna od najvažnijih sastavnica nacionalnog identiteta, polje života koje je rađalo i rađa plodove izvornog stvaralaštva nadilazeći u najboljim svojim trenucima realnost i otkrivajući nove svjetove – zahvalio je u ime nagrađenih Hrvoje Hitrec.

Godišnje nagrade, za 2021. godinu, dobio je na području književnosti Ivica Prtenjača za roman "Sine, idemo kući", a u kategoriji filma mlada redateljica Antoaneta Alamat Kusijanović za iznimno uspješnu "Murinu". Prvakinja opere HNK u Zagrebu Dubravka Šeparović Mušović nagrađena je na području glazbe, a nagrada za kazalište dodijeljena je Siniši Popoviću za ulogu Henrika u drami "Kad svijeće dogore" Sandora Maraija. Nagradu za likovnu umjetnost ponio je Matko Vekić izložbu "Arhipelag" u Muzeju suvremene umjetnosti te za arhitekturu dvojac Iva Letilović i Igor Pedišić za projekt "Providurova palača" u Zadru.

– Današnji dan blagdan je najvećih umjetničkih dosega, inspirativnih poetika i osvajanje novih prostora umjetničke slobode, istinsko slavlje umjetnosti. Vaš stvaralački rad i kreativnost su niti što čine tkanje hrvatske kulture i umjetnosti, vaša postignuća postala su trajna vrijednost i neprocjenjivo blago hrvatskog društva – poručila je nagrađenima ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek te dodala da su upravo oni još jednu tešku godinu za nama učinili bogatijom, dajući joj puninu i smisao. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije