Ministarstvo kulture odobrilo 2,8 milijuna kuna za zaštitu 24 kulturna dobra na području županije

VV | 2.7.2022. u 19:35h | Objavljeno u Aktualno

Ministarstvo kulture i medija je u sklopu Programa zaštite na nepokretnim kulturnim dobrima u 2022. godini odobrilo gotovo milijun kuna Varaždinskoj županiji i njezinim ustanovama, dok je za zaštitu ukupno 24 objekta na području cijele županije odobreno 2,8 milijuna kuna.

Najviše sredstava, 450.000 kuna, odobreno je Varaždinskoj županiji za zaštitu dvorca Šaulovec u Črešnjevu. Tim sredstvima sufinancirat će se obnova vanjske stolarije dvorca i stručnog nadzora, čija je ukupna procijenjena vrijednost 1,5 milijuna kuna, a riječ je o projektu koji su na posljednjoj sjednici jednoglasno prihvatili vijećnici Županijske skupštine. 

Ministarstvo je za zaštitu objekta Konjičkog centra Varaždinske županije u Optujskoj ulici u Varaždinu odobrilo 170.000 kuna, dok je po 100.000 kuna namijenjeno Općoj bolnici Varaždin za dvorac Erdödy u Novome Marofu, Glazbenoj školi u Varaždinu za palaču Erdödy-Patačić te Prvoj gimnaziji Varaždin za zgradu gimnazije.

- Ovo je novo priznanje za programe zaštite kulturnih dobara u Varaždinskoj županiji, te značajna financijska pomoć u ukupnom iznosu od gotovo tri milijuna kuna za više od 20 kulturnih dobara. Treba napomenuti i da je za zaštitu dva arheološka lokaliteta, Gomilu u Jalžabetu i arheološki park  Aquae Iasae, Ministarstvo ranije odobrilo 400.000 kuna Institutu za arheologiju i Arheološkom muzeju u Zagrebu. Sredstva su po programu kopnene arheološke baštine za 2022. godinu odobrena za deset lokaliteta, pri čemu su čak dva u našoj županiji – rekao je župan Anđelko Stričak.

Sredstva su Varaždinskoj županiji odobrena i po Natječaju za sufinanciranje izgradnje, građevinskog zahvata i opremanja sportskih građevina u 2022. godini Ministarstva turizma i sporta. Prihvaćen je projekt zamjene poda u sportskoj dvorani uz Osnovnu školu Vidovec, za koji je odobreno 698.400 kuna. Riječ je, kao i u slučaju dvorca Šaulovec, o projektu koji su jednoglasno prihvatili županijski vijećnici.

parket_dvorana_vidovec_1.jpg

parket_dvorana_vidovec.jpg