zagreb

[FOTO] Otvorena konferencija PROFilm Days. Hoće li Hrvatska uskoro dobiti ozbiljan filmski studio?

11.10.2022 u 12:23

Bionic
Reading

Konferencija audiovizualne industrije PROFilm Days, otvorena u utorak u Zagrebu, okupila je domaće i inozemne stručnjake koji će tijekom dana kroz brojne panele podijeliti iskustva, novitete i izazove s kojima se u novije vrijeme suočavaju

Krešimir Partl, državni tajnik Ministarstva kulture i medija, rekao je na otvorenju u Cinestaru Zapad, kako je ideja poticaja bila da se kroz dolaske stranih produkcija što više obuče naši filmski djelatnici, kojih je danas čak premalo.

"Mora postojati balans strane i domaće produkcije, ne želimo biti samo servis nego imati i jaku nacionalnu jaku produkciju," rekao je Partl.

Najavio je nastavak povećavanja proračuna HAVC-a, napomenuvši kako još treba uspostaviti fond koji bi pomogao audiovizualnoj zajednici u privlačenju što više sredstava.

Christopher P. Marcich, ravnatelj HAVC-a, podsjetio je da je u prošloj godini bilo snimano čak 16 dugometražnih igranih filmova, osobito istaknuvši važnost manjinskih koprodukcija u domaćoj proizvodnji, s obzirom da se one, po međunarodnim pravilima, također smatraju hrvatskima.

  • +61
Otvorena konferencija audiovizualne industrije PROFilm Days Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac

Tanja Blažević, voditeljica ureda Filming in Croatia pri HAVC-u, rekla je kako je u Programu poticaja (Filming in Croatia) koji se provodi od 2012. bilo 109 projekata, a potrošnja koja je ostvarena u Hrvatskoj za produkciju tih projekata prešla je 1,66 milijardi kuna.

"Turizam ima najveće koristi tijekom snimanja filmova, ali i kasnije, što se najbolje vidjelo s 'Igrom prijestolja' koja je u petogodišnjem razdoblju ostvarila oko tri milijarde kuna", rekla je.

Pomoćnik zagrebačke pročelnice za kulturu: Filmska industrija oduvijek je bila integralni dio grada, ali trebamo poraditi na infrastrukturi

Nikola Stojadinović, pomoćnik zagrebačke pročelnice za kulturu, rekao je kako je filmska industrija oduvijek bila integralni dio grada, imamo velike potencijale, lokacije, prometnu povezanost, filmske radnike na visokom nivou, no još treba poraditi na infrastrukturi, filmskom studiju.

Mia P. Drašković, voditeljica Zagrebačkog filmskog ureda, najavila je da će nakon konferencije inozemni gosti, obići Hrvatsku u potrazi za novim lokacijama za buduće filmske projekte, a već su oduševljeni Zagrebom.

Među brojnim gostima je i Carsten H. W. Lorenz, koji će u Zagrebu snimati novi film, a iza sebe već ima filmove "Dan nezavisnosti: Nova prijetnja", "Greenland: Posljednje utočište" i "Bitka za Midway".

Bit će tu i tri predstavnika svjetske organizacije location managera, John Rakich, Harriet Lawerence i Markus Bensch, koji će obići Zagreb i Hrvatsku kako bi odabrali lokacije za snimanje svojih filmova.

U ime Ministarstva kulture i medija, Vjera Matković predstavit će Nacionalni plan oporavka i otpornosti 2021.-2026., tu je i panel 'Filmski turizam i promocija", predstavit će se producentice Anita Juka (4Film) i Ankica Jurić Tilić (Kinorama), dok će o nagrađivanom filmu 'Sigurno mjesto' govoriti producentica Miljenka Čogelja.

Jedna od aktualnih tema je gaming industrija, o kojoj će biti riječi na panelu 'Od filma do igrice// Bumbarov let', a predstavit će se i iskustva Mađarske, koja ima čak sedam filmskih studija.

Konferenciju organizira Zagrebački filmski ured, u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom i Hrvatskom turističkom zajednicom.