VIDEOKONFERENCIJA

Nina Obuljen Koržinek razgovarala s ministrima kulture EU-a o posljedicama koronavirusa

09.04.2020 u 09:48

Bionic
Reading

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek 8. travnja putem videokonferencije je razgovarala s ministrima kulture EU-a o posljedicama COVID-19 krize na kulturni i kreativni sektor te o mogućim učinkovitim mjerama za smanjenje negativnih utjecaja krize na europskoj razini

U videokonferenciji sudjelovali su potpredsjednica Europske komisije za vrijednosti i transparentnost Věra Jourová, povjerenica EK za inovacije, istraživanja, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel i povjerenik EK za unutarnje tržište Thierry Breton.

'Raspravljali smo o utjecaju pandemije koronavirusa na područje kulture te smo razmijenili iskustva o mjerama koje su vlade država članica poduzele kako bi smanjile negativne učinke krize na kulturni i kreativni sektor. Iz rasprave je vidljivo da su sve države članice poduzele korake kako bi umjetnicima, radnicima u kulturi, kulturnim ustanovama i tvrtkama u kulturnim i kreativnim industrijama pomogle u situaciji otkazivanja i odgađanja svih kulturnih projekata', rekla je Nina Obuljen Koržinek.

Ministri su, dodaje, razmijenili iskustva i o tome kako javnost i građani konzumiraju kulturu na različitim online platformama, koje su im trenutno, u doba izolacije dostupne.

'Svi smo suočeni s istim izazovima i sigurna sam da će nam iskustva i današnje rasprave pomoći da se bolje nosimo s ovom krizom i posljedicama koje ona ima na područje kulture na europskoj razini, ali i u svim državama članicama', izjavila je Obuljen Koržinek.

Potpredsjednica Europske komisije Vera Jourová izjavila je kako djelovanje i reakcije moraju biti sveobuhvatne, a posebno je naglasila važnost medijskog kreativnog sektora, profesionalnog rada novinara i odgovornosti medija u sprječavanju lažnih vijesti i dezinformacija. Povjerenik Breton osvrnuo se na mjere koje su već poduzete na unutarnjem tržištu te istaknuo kako mediji i audiovizualna industrija igraju vrlo važnu ulogu. 

Povjerenica Gabriel predstavila je aktivnosti koje su europska udruženja, države članice i Europska komisija već pokrenule u području kulturnih i kreativnih industrija, a koje su usmjerene na minimiziranje negativnih posljedica pandemije za građane.

Europska komisija osigurala je sredstva putem Europskog socijalnog fonda, Kohezijskog fonda, modela državnih potpora i SURE modela. Posebno je naglašena potreba fleksibilnog pristupa korisnicima u programu Kreativna Europa.

Ministri su pozdravili činjenicu da je Komisija brzo i učinkovito reagirala te najavila daljnje snažne mjere i programe kao odgovor na pandemiju koronavirusa. Raspravu će nastaviti na Vijeću ministara kulture 19. svibnja.