ROk je godinu dana

[FOTO/VIDEO] HGZ kreće u provedbu konstrukcijske obnove: projekt zahtijeva niz novih tehničkih rješenja i kran visine 45 metara

14.02.2022 u 15:29

Bionic
Reading

'Ishodili smo sva odobrenja i kroz nekoliko dana bit će postavljen kran te će se krenuti u postavljanje željezne konstrukcije, u podzidavanje temelja i u sve ono što podrazumijeva konstruktivnu obnovu', rekla je ravnateljica HGZ-a Matanovac Vučković na današnjoj pressici

Nakon gotovo dvogodišnjeg rada na pripremi projekta i ishođenja dozvola i odobrenja, Hrvatski glazbeni zavod u ponedjeljak je najavio početak radova na konstrukcijskoj obnovi zgrade u Gundulićevoj ulici koji bi trebali biti dovršeni u roku od godine dana.

Početak konstruktivne obnove doma najstarije hrvatske privatne glazbene udruge s javnom namjenom najavila je na konferenciji za novinare u HGZ-u predsjednica HGZ-a Romana Matanovac Vučković.

"Ishodili smo sva odobrenja i kroz nekoliko dana bit će postavljen kran te će se krenuti u postavljanje željezne konstrukcije, u podzidavanje temelja i u sve ono što podrazumijeva konstruktivnu obnovu", rekla je Matanovac Vučković.

Istaknula je kako to ne znači da će zgrada HGZ-a u ovoj fazi biti potpuno dovršena, već samo konstruktivno ojačana, za što je HGZ s Ministarstvom kulture i medija sklopio ugovor u vrijednosti 57 milijuna kuna. HGZ-u tek predstoji prikupljanje sredstava za cjelovitu obnovu zgrade, napomenula je Matanovac Vučković, u čemu HGZ, kako je rekla, računa na sredstva iz nacionalnog programa otpornosti i oporavka.

Izvor: Društvene mreže

Glavni projektant Roman Šilje: Rokovi su izrazito kratki

Glavni projektant Roman Šilje izrazio je zadovoljstvo što je projekt, nakon dvogodišnjeg razdoblja ishođenja čitavog niza odobrenja i dozvola, upravo službeno dobio građevinsku dozvolu te je sve spremno za početak radova na konstrukcijskoj obnovi, a još se samo očekuje odobrenje za dokumentaciju za obnovu od Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, koje bi trebalo stići svaki čas.

Rokovi su izrazito kratki, naglasio je Šilje. Rokovi za izvođenje su, prema ugovoru, godinu dana, dok je rok za utrošak sredstava iz europskog Fonda solidarnosti 30. svibnja 2022.

Napomenuo je kako se u promišljanju obnove HGZ-a išlo u smjeru stvaranja novih razvojnih pozicija za očuvanje kulturne baštine i samoodrživosti. Tako projekt cjelovite obnove HGZ-a ne uključuje samo konstruktivnu sanaciju postojećih elemenata zgrade već i njezinu dogradnju, odnosno, prenamjenu potkrovlja, u kojem će se napraviti nova dvorana za glazbenu umjetnost, kao jedna od prvih nadogradnji na pojedinačno zaštićenom kulturnom dobru u zagrebačkom Donjem gradu.

U tom smislu, model obnove HGZ-a mogao bi poslužiti kao model koji će biti primjenjiv i na ostale zgrade ne samo u Zagrebu već i šire, rekao je Šilje.

Na javnom natječaju među četiri prijavljene građevinske tvrtke kao najpovoljniji ponuđač za izvedbu radova odabran je Graditelj svratišta, čiji je tehnički direktor Zdenko Hrženjak kazao kako u ovome trenutku traju pripremni radovi, te je podnijet je zahtjev za zauzeće javne površine duž zapadnog dijela Gundulićeve ulice od kućnog broja 6 do križanja s Varšavskom ulicom.

Nakon toga će biti montiran kran, koji će biti visine 45 metara i dužine ruke oko 60 metara, a s obzirom na posebne uvjete oko dovoza i uskladištenja materijala, dijelom će se koristiti i dvorište zgrade, najavio je.

  • +9
Hrvatski glazbeni zavod, konferencija za medije Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Projekt podrazumijeva čitav niz novih tehničkih rješenja i korištenje suvremenih materijala koji će podići razinu potresne sigurnosti HGZ-a

Glavni nadzor vodit će Juraj Pojatina, projektant konstrukcije, koji je istaknuo kako ovaj projekt podrazumijeva čitav niz novih tehničkih rješenja i korištenje suvremenih materijala koji će podići razinu potresne sigurnosti HGZ-a na europski propisanu razinu. Također je izrazio zadovoljstvo suradnjom s Konzervatorskim zavodom grada Zagreba.

Matanovac Vučković naglasila je kako trošenje sredstava iz Fonda solidarnosti nije "ni jednostavno niti lagano". "Načini funkcioniranja administracije su također vrlo izazovni. Mi se susrećemo s potrebom da radimo i prema Zakonu o obnovi i prema propisima o gradnji i prema svim europskim propisima vezanim uz trošenje europskih sredstava", pojasnila je. U tom smislu ravnateljstvo i nju osobno nadzire Nadzorni odbor, a svaku kunu koja prođe kroz HGZ "pogleda najmanje deset osoba".

Na nadležne institucije apelirala je da ne usporavaju procese tamo gdje to nije potrebno, budući da se sve što se tiče povlačenja europskih sredstava odvija u rokovima.

Budući da sredstva predviđena iz Fonda solidarnosti ne predviđaju sve troškove koje jedna zgrada koja je kulturno dobro može imati vezano uz konstruktivnu i cjelovitu obnovu zgrade – po njezinim riječima, za sada su ti troškovi već dosegnuli više od dva milijuna kuna – Matanovac Vučković uputila je dodatni apel svima kojima se HGZ obraća za pomoć, te im zahvalila na svoj dosadašnjoj pomoći, kao i Ministarstvu kulture i medija na podršci.

Najavila je i neke projekte donatorskog tipa, kao što će biti koncert "Glazba je glasnija od potresa" na obljetnicu zagrebačkog potresa u 6,23 ujutro, u suradnji s KD Lisinski i u koprodukciji s HRT-om.

HGZ sada "ulazi u utrku s vremenom", rekla je Matanovac Vučković, te izrazila uvjerenje svih uključenih da će projekt biti uspješno priveden kraju.