izvijestilo ministarstvo

Dodijeljene Nagrade Vicko Andrić za 2021. godinu: Ovo su ljudi koji su zaštitom baštine zadužili svoju kulturu

28.07.2022 u 11:52

Bionic
Reading

Fotograf Živko Bačić, konzervatorica Zrinka Radunić i Caterina Novoselić laureati su 'Nagrade Vicko Andrić' za 2021. godinu, izvijestilo je Ministarstvo kulture i medija

Bačić, umirovljeni fotograf Konzervatorskog odjela u Splitu dobio je nagradu za životno djelo koja se dodjeljuje istaknutim pojedincima koji su svojim izvanrednim doprinosom i radom na zaštiti kulturne baštine obilježili vrijeme u kojem su djelovali i čiji rad čini zaokruženu cjelinu, a njihova djela i ostvarenja ostaju trajno dobro Republike Hrvatske.

Kako je obrazloženo, tijekom duge karijere apsolutno se profilirao možda i u najboljeg dokumentarista, čuvara (konzervatora) i interpretatora hrvatske kulturne baštine kroz objektiv kamere – kako količinom snimljenog materijala tako i njegovom raznolikošću i kvalitetom.

"Osim činjenice da je kroz čitav život fotografirao i dokumentirao nacionalnu baštinu, njegovim je radom ta ista baština u smislu povijesti i razvoja fotografije u Hrvatskoj itekako obogaćena", dodaje se u obrazloženju.

Konzervatorica Zrinka Radunić iz Konzervatorskog odjela u Splitu osvojila je Godišnju nagradu za izvanredan doprinos u zaštiti kulturne baštine, za vodstvo i nadzor izrade dokumentacije te koordinaciju složenih zahvata istraživanja i konzervatorsko-restauratorskih radova starog groblja u Omišu.

Tijekom 2021. koordinirala je složene zahvate istraživanja i konzervatorsko-restauratorskih radova s radovima prezentacije čitavog lokaliteta koji povezuje povijesnu jezgru s novim dijelom grada.

"Nagrada Vicko Andrić" za doprinos lokalnoj zajednici dodijeljena je Caterini Novoselić za revitalizaciju tradicijske baštine Habjanovaca, odnosno aktivnosti vezane uz sakupljanje i formiranje etnografske zbirke, istraživanje tradicijskih običaja, očuvanje tradicijskih umijeća izrade tekstila te prijenosa znanja na mlađe naraštaje.

Novoselić više od desetljeća, koliko živi u Habjanovcima nedaleko Bizovca, aktivno djeluje na području očuvanja i promoviranja tradicijske baštine, a posebno radi na očuvanje tradicijskih znanja i umijeća izrade tekstila i prerade vune.

U Odboru za dodjelu nagrada bili su Tomislav Petrinec, Mirna Sabljak, Tatjana Horvatić, Lidija Nikočević, Vesna Pascuttini-Juraga, Viki Jakaša Borić, Tajana Pleše, Zdenka Predrijevac i Radoslav Bužančić.