Čitaj knjigu!

Ovo su najbolje knjižare i antikvarijati 2022. ‘Riječ je o pravim malim centrima kulture‘

Svi nagrađeni

 Neja Markicevic/Cropix
Među slavljenicima su knjižare Val iz Rijeke te Dani lipa iz Ivanić-Grada, antikvarijati Mali neboder iz Rijeke, Brala i Zlatarevo zlato iz Zagreba

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek uručila je danas u knjižari Hoću Knjigu Megastore nagrade za najbolje knjižare i antikvarijate. Nagradu za najbolji antikvarijat izvan Zagreba dobio je Mali neboder iz Rijeke, dok su od zagrebačkih antikvarijata nagrađeni Brala i Zlatarevo zlato.

Prva nagrada za najbolju samostalnu knjižaru izvan Zagreba nije nikom pripala, a ministrica je uručila drugu nagradu Draganu Ogurliću, predstavniku knjižare Val iz Rijeke te treću nagradu knjižari Dani lipa iz Ivanić-Grada.

Kao najbolje samostalne knjižare u Zagrebu nagradu su dobile knjižara Pričozemska i glazbena knjižara Rockmark.

Ministrica Obuljen Koržinek uručila je i nagrade za najbolje knjižare u okviru knjižarskoga lanca, a prvu nagradu izvan Zagreba dobila je knjižara Znanje iz Rijeke, drugu knjižara Školska knjiga iz Metkovića i treću knjižara Hoću knjigu iz Zadra.

Najboljom zagrebačkom knjižarom u okviru knjižarskoga lanca ocijenjena je knjižara Bookshop Znanje.

Prošle godine, u Godini čitanja, prvi je put raspisan javni poziv za dodjelu nagrada najboljim knjižarama u Hrvatskoj s ciljem potpore knjižarskoj djelatnosti i povećanja viodljivosti knjižara kao glavnih mjesta ne samo kupnje knjiga već i susreta s čitateljskom publikom.

image

Nina Obuljen Koržinek i Dragan Ogurlić, riječki Val

Neja Markicevic/Cropix
image

Nina Obuljen Koržinek i članovi žirija

Neja Markicevic/Cropix

Na ovogodišnji natječaj pristiglo je 38 prijava iz cijele Hrvatske. Prigodom donošenja odluke o najboljima prvi dio ocjene temelji se na elektroničkim glasovima posjetitelja i čitateljske publike koji su se knjižarama dodjeljivali do 1. prosinca preko mrežne stranoce citaj.hr.

Članovi povjerenstva Ana Brnardić, Lea Kovacs i Jasen Boko obišli su nakon uvida u dokumentaciju sve prijavljene knjižare.

Ministrica Obuljen Koržinek je istaknula kako je projekt pokrenut u okviru Godine čitanja, kako bi nagradili rad i trud knjižara kao iznimno važnih partnera u lancu promocije i vrjednovanja knjige i čitanja te pružili prigodu kupcima da daju svoj glas ovim malim i vrijednim mjestima kulture koje vole posjećivati. Knjižare i antikvarijati su pravi mali centri kulture, rekla je ministrica i dodala kako su iz pandemije i krize izašli s više od 10 novih knjižara diljem Hrvatske.

Donosimo i dijelove obrazloženja povjerenstva: „Antikvarijati, pokazao je i ove godine obilazak svih prijavljenih, doimaju se, kao „duša knjige“. Među ukupno pet prijavljenih antikvarijata četiri su iz Zagreba, a nažalost, samo jedan iz ostatka Hrvatske". U konkurenciji antikvarijata izvan Zagreba, bio je prijavljen antikvarijat Mali neboder u Rijeci koji priznanje za najbolji antikvarijat, kako se navodi "ni slučajno ne dobiva samo zato jer je jedini prijavljeni. Riječ je o najstarijem riječkom antikvarijatu, uvijek na istoj lokaciji, koji u Rijeci ima kultni status i brojnu vjernu publiku koja se i dalje razvija i raste. Pravi je antikvarski biser, malen, ali iskorišten do posljednjeg knjižnog mjesta, na više nivoa i s polu-skrivenim sobama, koje otvaraju svijet čudesnih, starih knjiga, stripova i ploča. Odlično je opremljen, a vode ga dva gostoljubiva i vrlo stručna voditelja. Posebna je karakteristika, na koju dosad nismo nailazili, da imaju na mjesečnoj bazi online aukcije, s brojnim domaćim i inozemnim sudionicima. Posjeduju i brojna, dragocjena, stara izdanja“.

image

Dodijeljena je treća nagrada i za najbolju knjižaru u okviru knjižarskog lanca

Neja Markicevic/Cropix
image

Dobitnici nagrade za najbolju samostalnu knjižaru u Zagrebu, knjižara Pričozemska i glazbena knjižara Rockmark (Krešimir Blažević)

Neja Markicevic/Cropix

U Zagrebu su izdvojili, dakle, ove godine dva mjesta ljubitelja stare i rijetke knjige: "Knjižara i antikvarijat Brala jako je zanimljiv mali antikvarijat, još jedan „s dušom“, duge obiteljske tradicije. Izrazito malen prostor zahvaljujući odličnom rasporedu, pregledan je, a knjige su lako dostupne. Lociran kao srce Dežmanovog prolaza, veliki izlog stvara dojam kao da nema zida između knjiga i ulice, a sam izlog dizajniran je vedro i duhovito, s knjigama u starinskoj kolijevci. Antikvarijat Brala ima velik i raznolik izbor knjiga, praktično sve žanrove, uključujući i knjige na stranim jezicima pa privlači i inozemne zagrebačke goste. Antikvarijat Zlatarevo zlato, nedavno premješten u novi, atraktivan i za antikvarijat velik prostor u Ilici, ostavio je odličan dojam. Pregledan raspored i vrhunski poznavatelji knjiga koji se brinu o antikvarijatu čine ga dragocjenim prostorom za ljubitelje knjiga, koji rado prelistavaju knjige, čak sjedeći na podu", a spominju se i brojni rariteti.

U konkurenciji za najbolju samostalnu knjižaru u 2022. godini prijavilo se pet knjižara iz Zagreba i dvije knjižare izvan Zagreba. U obrazloženju povjerenstva, među ostalim, stoji: "Knjižara Val u Rijeci specijalizirana je za domaću knjigu te djeluje kao knjižara-klub u centru Rijeke. Širok izbor izdavača i žanrova dostupan je uživo i online, a osobit je naglasak na izdanjima mjesnih nakladnika te na riječke, regionalne i jadranske teme. Sve navedeno, kao i udoban prostor pogodan za književne večeri i promocije, knjižaru Val čini jedinstvenom". Potom: „Knjižara Dani lipa u Ivanić Gradu primjer je dugogodišnjega predanog rada i knjižarskog entuzijazma. Kao jedina u gradu i okolici, knjižara ima svoje tradicionalno mjesto u mjesnoj kulturi. Osim što osobitu pozornost posvećuje domaćoj književnosti, knjižara je i mjesto književnih događanja".

U obrazloženju stoji i sljedeće: "Pričozemska je prva dječja knjižara u Zagrebu, otvorena ove godine. Svojim položajem u zagrebačkoj četvrti Ravnice doprinosi decentralizaciji kulture čitanja i pravi je primjer doprinosu čitalačke kulture, o čemu svjedoči i najveći broj glasova čitateljske publike. Osim naslova izdavačke kuće Ibis grafika, Pričozemska nudi i dječje naslove drugih nakladnika, edukativne društvene igre, plišane igračke likova iz slikovnica, ideje za poklone i školski pribor. Pregledan prostor s bogatim izborom knjiga također je mjesto raznih radionica, čitaonica, druženja s autorima i ilustratorima te predstavljanja slikovnica i knjiga za djecu i mlade. Takvim programima knjižara stvara novu čitalačku publiku i potiče kulturu čitanja. Zbog svega navedenoga, i kao poticaj da nastavi nedavno započetim putem, Pričozemska je proglašena najboljom samostalnom knjižarom u Zagrebu u 2022. godini". Nagrada se dijeli: Zahvaljujući svom jedinstvenom profilu glazbene knjižare, Knjižara Rockmark zaslužuje posebnu pozornost. Smještena tik uz najveći zagrebački centar knjige, Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu, knjižara Rockmark već svojim specifičnim profilom, a dakako i radom, doprinosi globalnom imidžu Zagreba kao europske i svjetske prijestolnice na području kulture. Ponuda knjižare obuhvaća knjige, nosače glazbe i uporabne predmete vezane uz glazbu, a u ponudi knjiga podjednako su zastupljeni domaći kao i strani autori visokokvalitetne književnosti. Zbog dosadašnjeg rada, ali i entuzijazma osnivača i suradnika za daljnji razvoj knjižare, kao poticaj i pohvalu Knjižara Rockmark zasluženo dijeli nagradu za najbolju samostalnu knjižaru u Zagrebu 2022. godine“.

Sva ostala obrazloženja pročitajte na sljedećoj poveznici

Zaključak je povjerenstva sljedeći: "Koncentracija knjižara najveća je i najraznovrsnija u Zagrebu, a slijede veliki gradovi poput Rijeke, Zadra, Osijeka i Splita. Hrvatska u cjelini ima odličnu mrežu antikvarijata od kojih je većina smještena u Zagrebu, Rijeci i Osijeku, a knjižari-antikvari ističu svoju međusobnu povezanost te značenje koje hrvatski antikvarijati imaju i izvan granica Hrvatske. Samostalnih knjižara izvan Zagreba je nažalost vrlo malo, a razlozi za to su ponajprije ekonomski jer je teško osigurati opstanak od prodaje knjiga u mjestima s manjim brojem stanovnika. S druge strane knjižarski lanci osiguravaju knjižarsku ponudu u cijeloj zemlji i za svaku je pohvalu kontinuirano otvaranje novih knjižara izvan Zagreba koje i u manjim mjestima čitateljima omogućuju kupovinu aktualnih i zanimljivih knjiga. Iako je tijekom pandemije porasla navika internetske kupovine svega pa tako i knjiga, knjižare i dalje ostaju temeljna mjesta ne samo za nabavu knjiga, već i za susrete, druženja i razgovore, odnosno za razmjenu informacija o svim temama. Upravo je zbog toga ulaganje i poticanje rada knjižara od iznimne važnosti za razvoj i očuvanje cjelokupne hrvatske kulture“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 15:31