Hrvatska na Bijenalu

Izvođači će izjutra dobiti upute na pametne telefone gdje i kako ići, a njima će upravljati AI

Tomo Savić Gecan

 Ivana Nobilo/Cropix
Rad je to umjetnika Tome Savića Gecana, a kustosica je paviljona u Veneciji Elena Filipovic

Svako jutro petero izvođača dobit će upute na svoje pametne telefone o tome gdje ići, kada ići, koliko dugo i koje pokrete izvoditi, a svime će upravljati sustav umjetne inteligencije. Opis je to, ukratko, ovogodišnjeg hrvatskog nastupa na venecijanskom Bijenalu točnije rada Tome Savića Gecana s kojim se Hrvatska predstavlja na 59. Međunarodnoj izložbi vizualnih umjetnosti. Neće, dakle, biti nacionalnog paviljona, niti "fiksne" izložbe kao što je do sada bio slučaj. Kako je kazala povjerenica Venecijanskog bijenala i kustosica Hrvatskog paviljona Elena Filipovic na predstavljanju projekta u ponedjeljak u Ministarstvu kulture: Hrvatski paviljon bit će posvuda u Veneciji.

"Znam da je bilo dosta nervoze kada je Tomin projekt prvi put najavljen jer su se svi koji su čuli za njega pitali gdje je hrvatski paviljon ili su čak mislili da se ovaj projekt rješava hrvatskog paviljona. Mislim da je to pogrešan način shvaćanja. Znate, na neki način Tomo je proširio hrvatski paviljon i hrvatski će paviljon biti posvuda u Veneciji umjesto da ima fiksnu lokaciju, obično je proteklih godina to bila palača koja je iznajmljena ili neko drugo mjesto gdje se održavala izložba. Tomin projekt je performativan, mehanički, konceptualan i proširit će ideju gdje je hrvatski paviljon".

Kako je pojasnila kustosica Hrvatskog paviljona nazvanog "Bez naziva" 25 je performera koji vježbaju i rade na projektu, ali u svakom trenutku će ih biti petero u Veneciji. "AI sustav umjetne inteligencije će im svaki dan čitati jednu od stotina novina iz cijelog svijeta. Jedna će biti nasumično odabrana odnosno jedna glavna vijest koja je najprikladnija za taj dan, a algoritam će zatim obraditi članak i pretvoriti ga u upute".

image

Tomo Savić Gecan

Ivana Nobilo/Cropix

Pa iako neće biti moguće fizički posjetiti hrvatski paviljon predviđena je lokacija u Via Garibaldi 1513 u Castellu, vrlo blizu Giardina, gdje će javnost moći pristupiti svim informacijama o projektu kao što su vrijeme, mjesto i trajanje performansa te koji je konkretno novinski članak pokrenuo AI sustav.

Filipovic je istaknula kako izvođači već mjesecima rade na pronalaženju forme i rječnika koji bi najbolje odgovarali ovom projektu. Naglasila je kako performeri neće predstavljati vijest ni na koji doslovan način, a moguće da će biti slučaj da se recimo tri dana zaredom pojavi ista vijest u različitim novinama kao glavni članak te da se određeni parametri izvedbe tada ponavljaju kroz ta tri dana odražavajući ideju da je to proizvod konkretne priče u vijestima.

"Pet izvođača u velikoj mjeri bit će kontrolirani vijestima odnosno algoritmom koji obrađuje vijesti ali njihova koreografija je element slobodne volje, element interpretacije, element vlastitih načina razumijevanja i odgovaranja na upute. Ipak, činjenica je da kamo idu, kada idu, koliko dugo nastupaju, u koji god paviljon uđu, sve su te stvari zadane vijestima koje im daje AI. I tako, gledatelji u trenutku kada se nađu u paviljonu u kojem se izvodi performans, možda na prvu neće prepoznati da imaju hrvatski paviljon pred očima". Izvođači, prema riječima Elene Filipovic, neće nositi kostime, neće imati posebne oznake, neće govoriti. "Ova izvedba bit će vrlo diskretno odigrana u prostoru, no apsolutno, ako obratite pažnju moći ćete vidjeti razliku u tome kako se ti ljudi kreću u odnosu na normalne posjetitelje u prostoru. Možda ćete vidjeti hrvatski paviljon, a da još niste prepoznali o čemu se radi, a možda kada budete ih ponovno sreli recimo u Arsenalu počnete se pitati: Pa to su isti izvođači koji su danas bili u drugom paviljonu prije ovoga. I tako će ponekad informacije o tome čemu ste svjedočili doći naknadno".

Elena Filipovic naglašava kako projekt Tome Savića Gecana nikako ne umanjuje hrvatski paviljon, već ga proširuje. "Mislim da je projekt kao što je ovaj tim važniji jer živimo u vremenu kada je sama ideja nacionalne države sve više upitna i praktično funkcioniranje projekta kao što je ovaj, konceptualno reagira na to. Tomin projekt svojim procesom raspršuje, umnožava i na neki način otvara granice", zaključila je kustosica.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek kazala je kako je Tomo Savić Gecan u suradnji s kustosicom Elenom Filipovic predložio projekt koji je po mnogočemu poseban, inovativan, moćan i na tragičan način savršeno pogađa trenutak u kojem živimo. "Kada se prijavio na Javni poziv Ministarstva vjerojatno nije mogao ni misliti koliko će se novih kriza otvoriti. U vremenima covida i strašne krize koja se događa u Ukrajini i Europi upravo umjetnost i naše sudjelovanje na ovakvim velikim izložbama mora biti još jedna mogućnost da progovorimo o vrijednostima, vremenu u kojem živimo, ulozi svakog pojedinca i mogućnosti da radimo neke promjene".

Projekt Tome Savića Gecana bit će inauguriran 22. travnja u 12 sati na lokaciji u Via Garibaldi u Veneciji. Za širu publiku Venecijanski bijenale vizualnih umjetnosti otvara se 23. travnja i traje do 27. studenog 2022.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 02:09