Mozaik
PUČKO OTVORENO UČILIŠTE SLATINA

"Kino za sve generacije": Nastavak digitalizacije kina koje radi više od 100 godina
Objavljeno 15. prosinca, 2021.
Broj posjetitelja kinopredstava raste iz dana u dan, unatoČ COVID pandemiji

Vesele vijesti dolaze iz Pučkog otvorenog učilišta. Naime, na natječaj Ministarstva kulture "Javne potrebe u kulturi, Programi gradnje, rekonstrukcije i opremanje kulturne infrastrukture 2020. godine", ta se slatinska ustanova javila s projektom "Kino za sve generacije" za programsku djelatnost digitalizacija i opremanje kinoprikazivačke infrastrukture.



Od traženih 400.000 kuna, Pučkom otvorenom učilištu Slatina odobreno je 300.000 kuna. Budući da je projekt vrijedan 436.871 kunu, a Grad Slatina sufinancirat će ga s 50.000 kuna, ostatak sredstava osigurao je POU Slatina iz vlastitih sredstava.

Kino Slatina jedini je kinematograf na području Virovitičko-podravske županije koji radi više od 100 godina, uz vrlo kratke prekide za vrijeme Domovinskog rata te ima dvije kinodvorane. Broj posjetitelja kinopredstava raste iz dana u dan, unatoč COVID pandemiji, čemu pridonosi njegovanje hrvatskog i europskog filma, a Pučko otvoreno učilište u svojoj kinodvorani organizira i brojne druge događaje.



- Od 1. siječnja 2019. godine postali smo član najznačajnije mreže europskih nezavisnih kina Europa Cinemas, a organizirali smo i četvrti Zimski sajam filma - dvodnevno okupljanje članova Kino mreže, distributera i ostalih filmskih profesionalaca. "Kino pod zvijezdama" projekt je koji provodimo već sedam godina, a organiziramo i druge programe, kao što su Dani smijeha u Kino mreži, Ženijalni vikend, Sjećanje na Domovinski rat, ZFF, Rendez-Vous au Cinema!, Svjetski dan audiovizualne baštine u kinu Slatina, Dan sjećanja na Vukovar, Dani medijske kulture, Blagdani u kinu… - kaže ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Danijela Fabric Fabijanac.



Projektom "Kino za sve generacije" Kino Slatina dobilo je DCP projektor za Art dvoranu koji će, kažu, zadovoljiti njihovu zahtjevniju publiku čim epidemiološke prilike to dopuste. Osim toga, ovih božićnih blagdana slatinska će publika imati priliku na novom roll-motoriziranom platnu 9x5 metara u velikoj dvorani pratiti najnovije filmske hitove. Za usporedbu, platno je tri metra veće od prijašnjega. S obzirom na to da je riječ o malo većem zahvatu, nastavak uljepšavanja dvorane nastavit će se i u 2022. godini.



- Naime, u planu nam je “obući” konstrukciju platna te izmijeniti dotrajalu rasvjetu na pozornici. Planova je mnogo i veselimo se svakoj promjeni u kojoj ćemo uživati s našom publikom - kaže ravnateljica Danijela Fabric Fabijanac.



Petar Žarković
Broj posjetitelja kinopredstava raste iz dana u dan, unatoč COVID pandemiji

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike