Državni krediti za kulturne i kreativne industrije pogođene koronavirusom

29.07.2020.

08:21

Autor: I.Z./Dobro jutro Hrvatska/HRT

default error photo
Državni tajnik u Ministarstvu kulture i medija Krešimir Partl naglasio je da je osigurano maksimalno 800.000 eura po gospodarskom subjektu.
Zbog krize izazvane koronavirusom poduzetnici traže rješenja za spas, a država im u tome treba biti od pomoći. Tako od prije dva dana poduzetnici u području kulturnih i kreativnih industrija mogu podnijeti zahtjev poslovnim bankama za odobrenje kredita uz korištenje državnih jamstava. Za to je područje osigurano 300 milijuna kuna kredita.

Ravnateljica sektora za financijske instrumente HAMAG-BICRO Iva Debanić kazala je u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" da se prijaviti mogu korisnici odnosno poduzetnici koji imaju status subjekta malog gospodarstva i djeluju u djelatnostima koje pokriva Ministarstvo kulture i medija.

Naglasila je da u tu kategoriju pripadaju dizajn, arhitektura, baština, izvedbene djelatnosti, nakladničke kuće i slično.

Državni tajnik u Ministarstvu kulture i medija Krešimir Partl rekao je da prvenstveno treba zahvaliti Ministarstvu financija i HAMAG-BICRO.

- Zajedno smo napravili taj program još u travnju kada je Europska komisija donijela privremeni okvir za program potpora. Ideja se rodila tako da se probaju osigurati sredstva koja nisu direktno iz državnog proračuna nego su linije kredita, prvi puta uz 100% državna jamstva. To je jako bitno u ovom programu, dodao je Partl.

Naglasio je da je osigurano maksimalno 800.000 eura po gospodarskom subjektu, a krediti su takvi da je poček od jedne godine, a pet godina otplate s kamatama do 2%, te može biti i niža.

Istaknuo je da su krediti krenuli od ponedjeljka te da su ukupna sredstva 300 milijuna kuna. Partl je kazao da vjeruje da će biti jako veliki odaziv radijskih i televizijskih nakladnika, te producenata, dizajnera i cijelog niza kreativne industrije.

Iz Odbora za evente udruge "Glas poduzetnika" Berislav Marszalek pohvalio je kreditni program koji je kvalitetno napravljen. Dodao je da će sigurno pomoći brojnim poduzetnicima, jer je sada preko 15.000 ljudi egzistencijalno ugrožena.

Rekao je da je veliki problem kod event industrije to što ta industrija odnosno velik broj subjekata nije dobro definiran.

- Nažalost veliki broj subjekata kojima je najpotrebniji zajam neće se moći prijaviti jer po NKD-u mnoge industrije i djelatnosti uopće nisu prepoznate niti postoje, dodao je Marszalek.

Debanić je istaknula da je jedan od uvjeta programa da poduzetnici moraju dokazati pad prihoda te da nisu bili u poteškoćama na dan 31. prosinca 2019. Dodala je da postoje velike specifičnosti svake od djelatnosti koje su pokrivene ovim programom tako da nije striktno propisano kako će se dokazati pad prihoda.

- Sama procedura je takva da se poduzetnik javlja poslovnoj banci, podnosi zahtjev s propisanom dokumentacijom. Nakon što banka donese odluku o odobrenju kredita, agenciji šalje na uvid dokumentaciju kako bi agencija provjerila jesu li ispunjeni uvjeti samog programa, nagon toga slijedi potpisivanje ugovora o kreditu te izdavanje samog jamstva kao dokumenta poslovnoj banci, poručila je.

Državni tajnik u Ministarstvu kulture i medija Partl rekao je da je veliki problem s kinima jer će se teško oporaviti od ove krize. Istaknuo je da je pogođen i medijski sektor jer nije bilo oglašivača. Partl je naglasio da je Ministarstvo kulture i medija odmah krenulo s mjerama da pomogne tim sektorima.

Debanić je rekla da su ti banke potpisale sporazum, te očekuju u agenciji i da će ostale banke pristupiti potpisivanju istog. Više informacija o kreditima na  www.hamagbicro.hr, kresimir.racic@min-kulture.hr, te jamstva@hamagbicro.hr 

Cijeli razgovor pogledajte u videu  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!