Savjet ministara kulture jugoistočne Europe - jačanje kulture za održivi razvoj

  • Slika
  • Slika
  • Slika

25. svibnja 2021. – Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sudjelovala je na 7. Ministarskoj konferenciji Savjeta ministara kulture jugoistočne Europe -  jačanje kulture za održivi razvoj koja se pod predsjedanjem Helenske Republike, održala putem videokonferencije.

Ministri kulture jugoistočne Europe razgovarali su kako je razvoj digitalnih tehnologija utjecao na promociju i distribuciju kulturnih sadržaja te o mjerama oporavka, otpornosti i održivosti kulturnog i kreativnog sektora u zemljama članicama Savjeta ministara kulture jugoistočne Europe.

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek podsjetila je da u veljači prošle godine, kada je Helenska Republika preuzela predsjedanje Savjetom ministara kulture od Republike Hrvatske u Rijeci, nitko nije mogao predvidjeti ovakav razvoj događaja. Ministrica je predstavila tri paketa mjera koje je ministarstvo kulture i medija razvilo i provelo kako bi učinkovito odgovorilo na nastalu krizu te pomoglo u očuvanju kulturnih vrednota.

Posebno je istaknula mjere kojima je ministarstvo podržalo kulturni i kreativni sektor, uključujući sve umjetnike i kulturne djelatnike koji su zbog pandemije izgubili mogućnost rada i čiji je socijalni i ekonomski status bio temeljno ugrožen. Istaknula je aktualno iniciranje projekta Sigurna okupljanja, platformu koju je ministarstvo pokrenulo u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo kako bi osigurali normalizaciju i sigurnost prisutnosti na kulturnim događanjima.

Ministrica je istaknula važnost podrške projektu koji provode stručnjaci zemalja srednje i jugoistočne Europe na zaštiti podvodne kulturne baštine. Program je pokrenuo Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru a prvi sastanak podvodnog interventnog tima održat će se u Zadru, 17.-18. lipnja ove godine. Na kraju konferencije okupljeni ministri usvojili su zajedničku Deklaraciju Savjeta ministara kulture jugoistočne Europe.

 

Pisane vijesti | Vanjski i europski poslovi