Roman Područje bez signala Roberta Perišića u izboru za književnu nagradu EBRD-a za najbolje prozno djelo u engleskom prijevodu

Nakon međunarodnog uspjeha romana Naš čovjek na terenu i Područje bez signala Roberta Perišića, koji su u brojnim prijevodima objavljeni diljem svijeta, roman Područje bez signala ušao je u izbor za prestižnu književnu nagradu EBRD-a (London) za najbolje prozno djelo u engleskom prijevodu.
 
Područje bez signala nalazi se u izboru od deset knjiga za EBRD-ovu književnu nagradu 2021. Nagrada je utemeljena 2017. u Londonu u suradnji EBRD-a s British Councilom, a za nju konkuriraju knjige iz 39 zemalja u kojima posluje Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD).    
 
Uz Područje bez signala, u engleskom prijevodu Ellen Elias-Bursać, u izboru su naslovi poput Sive pčele ukrajinskog pisca Andreja Kurkova ili Ljubav u danima pobune turskog pisca Ahmeta Altana. Dobitnik nagrade bit će proglašen koncem svibnja ove godine.
 
Roman Područje bez signala objavljen je ovih dana i u Italiji u izdavačkoj kući Bottega Errante, uz prve pozitivne kritike (novine "La Stampa" i "Il Piccolo"). Prethodno je roman Područje bez signala u Sjedinjenim Državama imao odličan odjek, u medijima poput New York Timesa i Publishers Weeklyja, dok je u Francuskoj prijevod romana Područje bez signala iz pera prevoditeljice Chloé Billon nagrađen nagradom Inalco 2020.
 
Prethodni, pak, Perišićev roman Naš čovjek na terenu još uvijek nailazi na interes inozemnih nakladnika te je u ožujku ove godine objavljen u ruskom prijevodu u izdavačkoj kući Rudomino, u ediciji "100 slavenskih romana".
 
Robert Perišić time potvrđuje status suvremenog autora s kontinuitetom  međunarodnog odjeka.