SVEČANOST U GORNJOJ STUBICI: Na misu i blagoslov povodom završetka više od 5 milijuna kuna vrijedne obnove župne crkve, stigla i ministrica Obuljen Koržinek

KRIZMANIĆ: Hvala Vladi i Ministarstvu, ali očekujem da će i obnova obiteljskih kuća konačno krenuti kako je rečeno

Objavljeno: 20.11.2022. Vanja Hozmec

Župna Crkva svetog Jurja Mučenika u Gornjoj Stubici nedavno je zasjala u novom ruhu nakon obnove od potresa. Radovi koji su izvedeni na crkvi vrijedni su 5.146.004, 65 kuna, financirani su u potpunosti iz Fonda solidarnosti preko Ministarstva kulture i medija, a započeli su 17. veljače ove godine.

Obnova je nedavno i kompletno dovršena, a tim je povodom u crkvi danas održana sveta misa i blagoslov, a svemu je nazočila i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek. 

Konstruktivna i cjelovita 

Kako je istaknuo gornjostubički župnik Nikola Jurković, radilo se o konstruktivnoj i cjelovitoj obnovi župne crkve. 

– Želio bi na poseban način zahvaliti ministrici Obuljen Koržinek koja nas je počastila svojim dolaskom, a želim joj zahvaliti i na financijskim sredstvima koje je Vlada preko Fonda solidarnosti, a onda i preko Ministarstva kulture i medija, osigurala za obnovu crkve koja je iznosila preko pet milijuna kuna. Želio bih reći i da se uz župnu crkvu još dva projekta financiraju iz Fonda solidarnosti, a to su Kapela svetog Fabijana i Sebastijana u Slanom Potoku i naš župni dvor – rekao je Jurković i još jednom uputio zahvale ministrici, ali i načelniku Jasminu Krizmaniću te Krapinsko – zagorskoj županiji.  

Ministrica Obuljen Koržinek se zahvalila na pozivu da može nazočiti ovoj velikoj svečanosti za Gornju Stubicu.

– Drago mi je da smo ovdje u Gornjoj Stubici gotovo do kraja završili sva tri projekta koja su spomenuta, Kapela u Slanom Potoku i župna crkva su gotove, a pri samom kraju su i radovi na župnom dvoru koji je ujedno poslužio i kao depo za smještaj umjetnina. U ovom trenutku se putem Ministarstva kulture i medija provodi više od 280 projekata obnova u devet županija nakon zagrebačkog i petrinjskog potresa, a ukupna vrijednost je više od pet milijardi kuna. Sretni smo svaki puta kada svjedočimo ovakvom događaju – rekla je ministrica.

Kako je naglasila, crkva je obnovljena prema najvišim konzervatorskim standardima.

– Crkva je doista zasjala u novom svjetlu i vidimo danas po punoj crkvi da su se i vjernici odazvali slavlju, no imali smo prilike čuti da su i financijski doprinijeli obnovi. To je put kojim ćemo nastaviti obnavljati sva ostala sakralna kulturna dobra – poručila je Obuljen Koržinek. 

Velika stvar za malu sredinu 

Načelnik Krizmanić rekao je da je ovako kompleksna obnova velika stvar za malu sredinu poput Gornje Stubice. 

– Moram zahvaliti Ministarstvu kulture i medija te Vladi jer nije mala stvar osigurati značajna sredstva za obnovu naše župne crkve i župnog dvora. Velika im hvala i na razumijevanju za sve ove probleme koje smo imali nakon potresa koji nas je zadesio, a ne mogu da ne kažem da očekujem da će obnova obiteljskih kuća konačno krenuti onako kako je rečeno, dakle početkom iduće godine – rekao je načelnik. 

Svečano euharistijsko misno slavlje je predslavio pomoćni zagrebački biskup Mons. Ivan Šaško.  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba