9. lipnja 2015. - Konferencija za medije povodom nastupa Hrvatske na Praškom kvadrijenalu – Izložba Neopipljivo / Intangible

Konferencija za medije održat će se 9. lipnja 2015. godine u 11 sati u velikoj dvorani Ministarstva kulture na kojoj će biti predstavljen koncept nastupa Hrvatske na 13. Praškom kvadrijenalu scenografije i kazališnog oblikovanja prostora koji se održava od 18. do 26. lipnja 2015. godine. 

 
     Republika Hrvatska predstavlja se u segmentu Izložbi zemalja i regija izložbom Neopipljivo / Intangible. Kustosi izložbe su Marko Golub, Nikola Radeljković i Igor Ružić, a dizajn postava je osmislio Mauricio Ferlin. Za predstavljanje na hrvatskoj izložbi odabrano je 12 autora (umjetnika performansa, redatelja i scenografa) čiji je rad predstavljen kroz 9 kratkih filmova u režiji Ane Marije Habjan. Organizatori izložbe su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Hrvatsko dizajnersko društvo.
 
     Na konferenciji za medije govorit će ministar kulture Berislav Šipuš, kustosi izložbe Marko Golub, Nikola Radeljković i Igor Ružić te redateljica filmova Ana Marija Habjan.
 
     Praški kvadrijenale održava se od 1967. godine kao najveće europsko i svjetsko događanje posvećeno scenografiji i drugim disciplinama vezanim za dizajn i arhitekturu u području kazališta. Posljednjih godina Praški kvadrijenale scenografije i kazališnog oblikovanja prostora je prerastao iz velike izložbe koja uključuje tematske postave u događanje koja obuhvaća i brojne druge aktivnosti – 64 nacionalne izložbe, predavanja, radionice i izvedbe u javnim prostorima. Glavna tema ovogodišnjeg Praškog kvadrijenala je Shared space: Music Weather Politics 2013-2016, a odnosi se na prostore i okruženja koja, iako neopipljiva, imaju dubok utjecaj na izvedbu i njenu percepciju. Autori triju pod-tema PQ 2015 su Jiŕí Heŕman (Glazba), Aby Cohen (Politika) i Simon Banham (Vrijeme).
 
http://www.pq.cz/en/