31. srpnja do 1. kolovoza 2015. - „Kultura – instrument dijaloga među ljudima“, Milano

Ministar kulture RH Berislav Šipuš sudjelovat će u radu konferencije „Kultura – instrument dijaloga među ljudima“ koja će se održati u Milanu, u sklopu EXPO-a 2015., od 31. srpnja do 1. kolovoza 2015. godine.

     Međunarodna konferencija u organizaciji Vlade Talijanske Republike okupit će ministre kulture zemalja koje sudjeluju u EXPO-u 2015., predstavnike UNESCO-a, UNWTO-a, Vijeća Europe, ICCROM-a te istaknute pojedince s područja kulture i umjetnosti, a kako bi raspravili dvije teme – zaštitu kulturne baštine u rizičnim područjima i mogućnosti obnove baštine nakon prirodnih katastrofa.
     Polazeći od stava da kulturna baština predstavlja gradbeni element identiteta i memorije ljudi, njihovu poveznicu s ranijim civilizacijama, ali i univerzalno prepoznate vrijednosti, sudionici konferencije raspravit će na koji način međunarodna zajednica može zaštiti kulturnu baštinu od prirodnih katastrofa, kako senzibilizirati vlade na brzo zaustavljanje kriminala protiv simbola kulturnih identiteta, zaustaviti ilegalnu trgovinu arheološkom baštinom, identificirati efikasne mehanizme međunarodne zaštite svjetske kulturne baštine aktivnim uključivanjem stručnjaka za baštinu, odnosno formiranjem „plavih kaciga kulture“ (blue helmets of culture).
     Konferenciji će, pored ministra kulture Italije Daria Franceschinija, prisustvovati i premijer Talijanske Republike, Matteo Renzi te glavna direktorica UNESCO-a Irina Bokova.
 
     Konferencija će se održavati u prostru „Auditorium EXPO 2015“ (Via Cristina Begioioso- Pero, „Avenue 20“), 31. srpnja 2015. od 14.30 do 18 sati i 1. kolovoza 2015. od 10 do 13.30 sati.
     Konferenciju mogu pratiti akreditirani novinari i fotoreporteri koji zahtjev za akreditacijom sa slikom mogu dostaviti na: press@beniculturali.it