31. srpnja 2015. - Svečanost povodom zatvaranja projekta „Obnova Maškovića hana i gospodarska revitalizacija mjesta Vrana“

Dana 31. srpnja 2015. godine u 19 sati održat će se svečanost zatvaranja projekta „Obnova Maškovića hana i gospodarska revitalizacija mjesta Vrana“ financiranog u sklopu Programa Europske unije za Hrvatsku IPA 2009. 

 
     Osnovna  ideja projekta bila je obnova najznačajnijeg i najvećeg spomenika turskog graditeljstva u Hrvatskoj – hana Jusufa Maškovića – kao i njegova revitalizacija sadržajima potrebnim za ekonomski oporavak mjesta. Han će biti višenamjenski kompleks u kojem će biti mali hotel, trgovine, zbirka lokalnih arheoloških nalaza, restoran, prostor za razne kulturne, znanstvene, turističke, gospodarske manifestacije i skupove. Takav sadržaj omogućiti će financijsku održivost spomenika kao i gospodarski razvoj mjesta.  Radovi obnove Maškovića hana u potpunosti su završeni, ishođena je uporabna dozvola i u tijeku je priprema za provođenje aktivnosti predviđenih Marketinškim planom Agencije Han.
 
     Maškovića han u Vrani ima status pojedinačno zaštićenog kulturnog dobra i kulturnog dobra od nacionalnog značaja te je upisano u Registar kulturnih dobara RH pod brojem Z-1230 i na Listu kulturnih dobara od nacionalnog značaja pod brojem N-38.
 
     Maškovića han izrazito je monumentalna i reprezentativna građevina pravokutnog tlocrta i zauzima površinu više od 3000 m2. Građen je kao utvrda i zidan od fino klesanih kamenih blokova. Unutrašnji prostor podijeljen je na dva dijela: veći predviđen za smještanje i ugošćavanje putnika namjernika te nešto manji vjerojatno namijenjen da bude rezidencija samog vlasnika Jusufa Maškovića. U han se ulazi kroz utvrđena vrata smještena u prizemlju glavne stambene zgrade. Nasuprot ulaza je otvoreni paviljon – šedrvan- rastvoren lukovima, pod kojim se nekad nalazila česma s vodom. S južnog zida smješten je niz konaka – soba a svaka je imala svoj kamin. Nasuprot konaka su ostaci gospodarskih zgrada i kupališta - hamama. Na obodnom zidu manjeg dvorišta sačuvan je niz niša – kamina koji se izmjenjuju u pravilnom ritmu s uskim otvorima puškarnica. Islamski građevinski element naročito se prepoznaje u obliku lukova koji su oštri, zidani vrlo precizno klesanim kamenom.
     Han je dao sagraditi turski vezir Jusuf Mašković 1644. godine. Smrću Maškovića 1645. godine gradnja je prekinuta i han nikad nije završen prema izvornom projektu. Han Jusufa Maškovića je najzapadnija građevina islamske arhitekture na tlu nekadašnje turske države, najveća povijesna islamska profana građevina na tlu Republike Hrvatske.
 
     Ugovorena vrijednost projekta iznosi 2.638.086,10 €, od čega su 75 posto EU sredstva, a 25 posto je nacionalno sufinanciranje (Ministarstvo kulture). Projekt se provodio kroz četiri ugovora: ugovor za izradu projektne i natječajne dokumentacije, ugovor za izvođenje radova obnove, ugovor za nadzor radova obnove i ugovor za izradu marketinškog plana Agencije Han i plana gospodarskog razvoja mjesta Vrana.
     Nositelj projekta je Ministarstvo kulture, krajnji korisnik je općina Pakoštane koja je osnovala Agenciju Han za upravljanje ovim kulturnim dobrom. Stupanjem na snagu Zakona o potvrđivanju Sporazuma o financiranju između Vlade Republike Hrvatske i Europske Komisije u vezi s nacionalnim programom za Hrvatsku (NN–Međunarodni ugovori br.:5; 04.08.2010.), Ministarstvu kulture su, u okviru programa IPA 2009 - komponenta pomoć u tranziciji i jačanje institucija, odobrena financijska sredstva za projekt ˝Obnova Maškovića hana i gospodarska revitalizacija mjesta Vrane˝. Odobrenju projekta prethodila je izrada pripremne dokumentacije u sklopu partnerskog projekta Ministarstva kulture, Europske komisije i Vijeća Europe: Joint Programme on the Integrated Rehabilitation project Plan/ Survey on the Architectural and Archeological Heritage - IRPP/ SAAH, izrada idejnog projekta i osnivanje Agencije Han kao upravljačkog tijela.
 
Nazočnima na svečanosti 31. srpnja 2015. godine obratit će se:
Alen Kajmović, zamjenik ministra kulture,
Jakša Puljiz, zamjenik ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije,
Milivoj Kurtov, načelnik općine Pakoštane.       
 

>>> Pozivnica .pdf