26. siječnja 2015. - Multisenzorska izložba za slijepe i slabovidne u Modernoj galeriji u Ljubljani

U Modernoj galeriji u Ljubljani, 26. siječnja 2015. godine u 18 sati, otvara se multisenzorska izložba Nataše Jovičić, Edo Murtić Highway. Profesorica povijesti umjetnosti i obrazovanja Nataša Jovičić, ovom će samostalnom autorskom izložbom uz pomoć didaktičkog pomagala DiTacta za slijepe i slabovidne osobe interpretirati sliku Ede Murtića iz ciklusa New York, nastalu 1952. godine. Izložbu u Modernoj galeriji će otvoriti Zdenka Badovinac, ravnateljica, Nj. E. Vesna Terzić, veleposlanica RH u Sloveniji, Tamara Perišić, izaslanica ministrice kulture RH i Nevena Tudor Perković.

     Ova izložba u Ljubljani, kao i izložbe u Londonu, Helsinkiju, Bukureštu ili Zagrebu, rezultat je jedanaestogodišnjeg napora Nataše Jovičiću istraživanju tehnika prenošenja vizualnog u opipljivo i čujno, tijekom kojeg je osmislila vlastitu metodologiju što postaje izuzetno inovacijsko djelo, koje je nazvala Multisenzorska kolekcija za slijepe i slabovidne osobe. Svoj rad od 2009. godine izlaže u Taktilnog galeriji Moderne galerije u Zagrebu, a svoje didaktičko pomagalo pod nazivom DiTacta prezentira u mnogim muzejima Europe i svijeta, prezentirajući na taj način i Hrvatsku.
     Jovičić donosi sasvim novu metodologiju koja omogućava slijepim i slabovidnim osobama doživljaj umjetničkog djela opipom i sluhom. Istovremeno njen rad predstavlja polazište za daljnje sustavno učenje o povijesti umjetnosti temeljeno na taktilnim dijagramima i vizualnom opisu slike.
     Metodologija Nataše Jovičić inovacija je u dosadašnjoj muzejskoj praksi približavanja umjetničkog djela slijepim i slabovidnim osobama. Temelji se na izradi taktilnih dijagrama otisnutih u staklu, koji analiziraju i prevode sliku rastavljajući je u pet različitih slojeva (pet taktilnih dijagrama); na kompoziciju, dubinu, svjetlost, detalje i boju koji samo zajedno pročitani donose cjelokupnu sliku. Najteže je bilo prikazati boju. Svakoj je boji dodijeljena različita tekstura. Opipom teksture slijepa osoba može dobiti ideju o rasporedu boja. Ovaj izum registriran je u Hrvatskoj autorskoj agenciji temeljem     Rješenja državnog zavoda za intelektualno vlasništvo Republike Hrvatske.
     Uz taktilne dijagrame dodatno su didaktičko sredstvo audio zapisi koji opisuju umjetničko djelo. Audio zapis vrlo je detaljan, slijedi okvire, odnosno pravila tumačenja slike slijepim osobama s dodatnim objašnjenjem vezanim uz dijelove slike koje slijepa osoba percipira na drugačiji način, npr. objašnjenje perspektive ili boje. Ove okvire interpretacije uspostavila je upravo Nataša Jovičić.
     Prvu Taktilne galerije za slijepe i slabovidne koja se nalazi u Modernoj galeriji u Zagrebu Nataša Jovičić osmislila je 2009. godine. Od tada je, uz podršku ravnateljice Biserke Rauter Plančić i Ministarstva kulture RH, ostvarila trinaest izložbi u kojima na jedinstven način prezentira djela iz fundusa   Moderne galerije: Miroslava Kraljevića, Josipa Račića, Lea Juneka, Ljube Babića, Ede Murtića i Milana Steinera, te skulpture Dominika Fernkorna, Branislava Deškovića, Dušana Džamonje, Marije Ujević, Frane Kršinića, Ksenije Kantoci i Šime Vulasa. Taktilna galerije za slijepe i slabovidne sastavni je dio muzejskog postava i ima neprocjenjivu ulogu u edukaciji slijepih i slabovidnih osoba, ali i osvještava širu društvenu i kulturnu javnost da kulturno nasljeđe pripada svima.
     Ovaj vrijedni i vizionarski projekt Nataše Jovičić jedinstven je po načinu prezentacije umjetničkog djela u Hrvatskoj i široj međunarodnoj muzeološkoj praksi. Njegov je cilj i o namjena iznimna, jer osim što uklanja razlike među ljudima, on je i duboko human.
 
     Svoju je metodologiju Nataša Jovičić predstavila u različitim europskim i svjetskim muzejima. Izložba u Modernoj galeriji u Ljubljani realizirana je u okviru projekata kojeg financira Zaklada „Hrvatska kuća“, uz podršku Ministrastva kulture Republike Hrvatske, te Moderne galerije Zagreb koja je posudila sliku Ede Murtića i koja od 2009. godine sustavno podupire izlagački rad Nataše Jovičić.
 
Više o izložbi u Ljubljani na stranicama Moderne galerije http://www.mg-lj.si/node/1402 i o radu Nataše Jovičić na www.ditacta.tumblr.com