18. srpnja 2015. - Ministar kulture prisustvovat će na otvorenju 62. Pulskog filmskog festivala i otvoriti 40. Osorske glazbene večeri

Slika NAJNOVIJE NOVOSTI/pff logo mali-2.jpg

Ministar kulture Berislav Šipuš 18. srpnja 2015. godine u 21.00 sat, prisustvovat će otvaranju 62. Pulskog filmsko festivala, kojeg će otvoriti dr. Branko Lustig, visoki izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, pod čijim se visokim pokroviteljstvom festival i održava. 

     Svečanost otvorenja našeg najvećeg i najdugovječnijeg filmskog festivala, uključuje i prikazivanje prvog filma iz hrvatskog natjecateljskog programa, a to će ove godine biti film Imena višnje Branka Schmidta s Nadom Đurđevskom i Ivom Gregurevićem u glavnim ulogama.
     
     Na ovogodišnjem 62. Pulskom filmskom festivalu, koji će se održavati od 18. do 24. srpnja, publika će vidjeti ukupno 12 različitih filmskih programa u kojima će biti prikazano više od stotinu filmskih ostvarenja.
     Više informacija o dugometražnim i kratkometražnim domaćim i stranim filmovima u natjecateljskom dijelu, kao i izvan konkurencije, profesionalnim i pratećim programima poput izložbi i glazbenih programa, retrospektivama i programima za djecu koji se ove godine odvijaju na 14 lokacija Pule, dostupno je na službenoj stranici festivala: www.pulafilmfestival.hr


     U nedjelju, 19. srpnja 2015. godine u 20 sati ministar kulture Berislav Šipuš otvorit će jubilarne 40. Osorske glazbene večeri, nacionalni glazbeni festival čiji program započinje prezentacijom Glazbene instalacije Krešimira Seletkovića i svečanim koncertom Simfonijskog orkestra HRT-a u 21 sat u Crkvi uznesenja Blažene Djevice Marije. Uz Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem maestra Aleksandra Markovića nastupit će pijanist Filip Fak a na programu će biti praizveden Koncert za klavir i orkestar Ante Knešaureka te Slike s izložbe Modesta Petroviča Musorgskog i Mauricea Ravela. Osorske glazbene večeri trajat će do 23. kolovoza, a na ovom jedinstvenom ljetnom festivalu klasične glazbe, koji je ove godine posvećen svom utemeljitelju Danielu Marušiću (1931.-2009.), nastupit će niz izvrsnih domaćih i stranih glazbenika. Osorske glazbene večeri posvećene su čuvanju i promicanju hrvatske nacionalne glazbene baštine. U četrdeset godina Osor na Cresu postao je grad kulture i glazbe, a zahvaljujući poticaju Daniela Marušića, na festivalu je od 1976. do danas praizvedeno više od tri stotine skladbi.
     Ove su godine u programu festivala skladbe hrvatskih skladatelja Davorina Kempfa, Ive Josipovića, Adalberta Markovića, Miroslava Miletića, Marka Ruždjaka, Jurja Stahuljaka i Berislava Šipuša. Tijekom festivala bit će praizvedena djela pera Antonija Babića, Ivane Kiš, Ante Knešaureka, Krešimira Seletkovića i Ivana Josipa Skendera.

     Publika će do 23. kolovoza moći poslušati 14 koncerta na kojima će, među ostalima, nastupiti mladi bariton Leon Košavić, Cantus Ansambl, čembalist Pavao Mašić, pijanist Danijel Detoni te Hrvatski gudački kvartet, Kvartet Papandopulo i Zagrebački gitaristički kvartet, kao i Zagrebački solisti. U programu je i gostovanje svjetski poznatog ansambla za ranu glazbu L'Arpeggiate. Niz od tri koncerta komorne glazbe održat će violončelistica Monika Leskovar s prijateljima, vrhunskim glazbenicima poput Giovannija Sollima, Borisa Brovtsyna, Giuseppea Andalora, Aleksandara Miloševa i Giovannija Guzza. Osorske glazbene večeri zatvorit će izvedba barokne opere Didona i Eneja Henryja Purcella, pod ravnanjem maestra Tomislava Fačinija, uz sudjelovanje vokalnog ansambla Antiphonus, a naslovne će uloge tumačiti na mezzosopranstica Diana Haller i bariton Krešimir Stražanac.

Više informacija na: http://www.osorskeveceri.org