17. rujna 2015. - Počinje 19. Međunarodni festival čipke u Lepoglavi

Slika NAJNOVIJE NOVOSTI/cipka lep mala.jpg

Svečanim otvorenjem i podizanjem festivalske zastave 17. rujna 2015. godine u 18 sati na Terasi restorana Ivančica u Lepoglavi počinje 19. međunarodni festival čipke. U svečanosti otvaranja festivala sudjelovat će zamjenik ministra kulture RH Alen Kajmović. 


     Uz zamjenika ministra kulture, prisutnima će se obratiti izaslanica predsjednice RH, zastupnica u Europskom parlamentu, Marijana Petir, podpredsjednik Hrvatskog sabora, zamjenica ministra poljoprivrede Snježana Španjol, zamjenik ministra gospodarstva Alen Leverić, savjetnik ministra turizma Ivo Bašić, župan Varaždinske županije Predrag Štromar i gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić. U ime Slovenije, zemlje partnera ovogodišnjeg Festivala čipke, pozdravne riječi uputit će Nada Zoran, pomoćnica ministrice kulture Republike Slovenije i Marko Rakovec iz Veleposlanstva republike Slovenije u Zagrebu.

     Međunarodni festival čipke u Lepoglavi odvija se uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture, Ministarstva turizma, Ministarstva poljoprivrede, Hrvatskog povjerenstva za UNESCO, Varaždinske županije i grada Lepoglave.
     U prigodnom svečanom programu otvorenja Međunarodnog festivala čipke sudjelovat će mezzosopranistica Blanka Tkalčić, ambasadorica festivala, uz klavirsku pratnju Danijela Ota te Marija Hodalj, koji će izvesti skladbe Dore Pejačević i Ivane Lang.

     Međunarodni festival čipke, od 17. do 20. rujna, odvija se pod temom Čipka i priroda pa će većina izložaka na festivalu prikazivati motive iz biljnog i životinjskog svijeta. Izložbe će pokazati bogatstvo čipke Hrvatske i Slovenije, ali i Belgije, Poljske, Mađarske, BiH, Njemačke i Crne Gore. Lepoglavska čipka nalazi se na UNESCO-ovoj Listi nematerijalne kulturne baštine, a Lepoglava je dio mreže čipkarskih centara Europe i svijeta. Osim Lepoglavske, na festivalu će biti izložena čipka s Hvara i Paga, iz Križevaca i Primoštena, održat će se niz radionica, prezentacija i predavanja. Gošća ovogodišnjeg Festivala čipke je Emina Baričević, čipkarica i nastavnica iz Križevaca, koja izrađuje čunčanu čipku (frivolité / tatting) te poučava umijeće njezine izrade.

     Zemlju partnera ovogodišnjeg lepoglavskog festivala, Sloveniju, predstavit će velika izložba Čipka i svjetlost, koja je nastala suradnjom Lepoglave i Idrije u europskom projektu – Europa za građane. Lepoglavske čipkarice priredile su izložbe Cvijet u čipki (Zadruga lepoglavske čipke) i Ljeto u šumi (Udruga Ekomuzej Lepoglava). Izložbu je pripremilo i Čipkarsko društvo Danica Brössler, a u pavlinskom samostanu bit će izložena lepoglavska čipkarska baština iz fundusa zagrebačkog Muzeja za umjetnost i obrt.
     Dio programa Festival čipke je i Sajam tradicijskog rukotvorstva i starih obrta, koji će se ove godine održati šesti put.