17. listopada 2015. - Ministar kulture otvorit će izložbu Illustrationes Smiljana Radića

U Kući arhitekture (Kralja Držislava 3, Zagreb), 17. listopada 2015. godine u 19 sati ministar kulture Berislav Šipuš otvorit će izložbu Illustrationes Smiljana Radića.

     Izložba koja je nastala u suradnji s Alejandrom Lüerom, upotpunjen je i na najbolji način zaokružen program 15. Dana Orisa, arhitektonskog simpozija koji od 2001. godine u Zagrebu sustavno predstavlja ugledne i značajne hrvatske i inozemne arhitekte i projekte te tematizira poziciju arhitekture u suvremenom društvu.

     Smiljan Radić koji se kao predavač predstavio već na 9. Danima Orisa, rođen je 1965. u Santiagu, Čile. Diplomirao je 1989. na Arhitektonskom fakultetu čileanskog katoličkog sveučilišta, a nakon toga studirao na Istitutto Universitario di Architettura u Veneciji. Nakon pobjede 1994. na međunarodnom natjecanju Platía Eleftería (Heraklion, Kreta) udružuje se s arhitektima Nicolásom Skutelisom i Flaviom Zanon na razvoju i realizaciji projekta u Grčkoj. Godine 2000. dobiva natječaj za projekt Barrio Cívico de Concepción, za što ga 2001. Udruga arhitekata Čilea bira za najboljeg čileanskog arhitekta mlađeg od 35 godina. Održao je brojna predavanja i izložbe u Meksiku, Argentini, Španjolskoj, SAD-u, Norveškoj i Austriji.
     Njegova su djela objavljivana u časopisima poput Casabella, A+U, Quaderns, Detail, 2G, Electa, Lotus, Arq, između ostalih i u dva monografska kataloga izdana u Španjolskoj i u Čileu. Tijekom 2007. bio je gostujući profesor na Teksaškom sveučilištu, a 2008. na Harvardu, zajedno sa stalnom suradnicom kiparicom Marcelom Correom.