14. siječnja 2015. - Konferencija za medije o nastupu Hrvatske na Venecijanskom bijenalu – 56. Međunarodnoj izložbi vizualne umjetnosti

Konferenciju za medije povodom nastupa Hrvatske na 56. Međunarodnoj izložbi vizualnih umjetnosti u Veneciji, na kojoj ćemo predstaviti projekt Damira Očka.
     Konferencija će se održati 14. siječnja 2015. godine u 11 sati u Velikoj dvorani Ministarstva kulture RH, a na njoj će govoriti zamjenik ministrice Berislav Šipuš, pomoćnica ministrice Tamara Perišić, autor Damir Očko i kustos Marc Bembekoff.


     Žiri u sastavu Branko Franceschi (predsjednik), Iva Rada Janković, Sunčica Ostoić, Berislav Šipuš i Nevena Tudor Perković odabrao je Damira Očka i njegov projekt “Studije drhtanja: Treći stupanj”  da predstavlja Hrvatsku na ovoj uglednoj manifestaciji. Kustos izložbe je Marc Bembekoff.
 
     Projekt predložen za hrvatski paviljon u Veneciji nastavit će se na koncept koji je umjetnik razvijao tijekom  posljednjih nekoliko godina s novom filmskom produkcijom  i novim radovima predstavljenim zajedno s  njegovim najnovijim filmom TK, dodatno istražujući kontekst i ideje njegovih umjetničkih namjera.
 
     Damir Očko (rođen 1977., živi i radi u Zagrebu) hrvatski je umjetnik koji je tijekom posljednjeg desetljeća stekao nacionalno i međunarodno priznanje. Njegovi video radovi, filmovi, poezija i djela na papiru nedavno su bili izloženi u Temple Bar Gallery u Dublinu (2014), KM – Künstlerhaus Halle für Kunst & Medien u Grazu (2014), Yvon Lambert galeriji u Parizu (2013), Palais de Tokyo u Parizu (2012), Galleria Tiziana Di Caro u Salernu (2012), Kunsthalle u Dusseldorfu (2011). Sudjelovao je na brojnim skupnim izložbama s institucijama kao što su među ostalima MUDAM Luxembourg, FRAC Le Plateau u Parizu, Kunsthalle u Beču, Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu. Njegova se djela nalaze u mnogim svjetskim javnim i privatnim zbirkama.
 
     Marc Bembekoff trenutno je ravnatelj Centra suvremene umjetnosti La Halle des bouchers u Viennei (Isère, France). Prije toga bio je kustos Palais de Tokyo (2011-2013) i Muzeja  Rodin (2009-2010), pomoćnik kustosa  Frac Champagne-Ardenne (2007-2009) i pomoćnik kustosa za film Centra Pompidou (1999-2003). Kao nezavisni kustos organizirao je brojne izložbe uključujući projekte s kolektivom Le Bureau/. Suradnik je nekoliko monografskih izdanja i kataloga izložbi. Od 2013. član je umjetničkog savjeta  Fondacije Flag-France (Pariz).
 
    Hrvatski Paviljon bit će predstavljen u prostorima Palazzo Zorzi.
    Pojedinosti vezane uz projekt, mjesto održavanja, kao i datum i vrijeme otvorenja bit će najavljeni u travnju 2015.
    Na press konferenciji predstavnicima medija bit će dostupni tekstualni i vizualni materijali vezani uz projekt.