12. – 15. ožujka 2015. - Hrvatski nastup na Sajmu knjiga u Leipzigu 2015.

Programsku koncepciju pod nazivom „Žene i povijest“ potpisuje gđa Alida Bremer. Na Sajmu će se u desetak programskih točaka različitih formata u sajamskim i izvansajamskim prostorima predstaviti Daša Drndić, Ivana Šojat Kuči, Ivana Simić Bodrožić i Milana Vuković Runjić te Branko Čegec, Marko Pogačar i Daniel Rafaelić te Patricija Vodopija kao moderatorica i prevoditeljica. 

 
     Jedan od programskih vrhunaca jest  razgovor između Mathiasa Énarda i Ivane Šojat Kuči. Roman Zona u kojem je jedan od glavnih junaka ratnik hrvatskog podrijetla postao je velikom svjetskom uspješnicom, a Mathias Énard slovi za jednog od najznačajnijih francuskih autora današnjice. Njegova prevoditeljica na hrvatski jezik i sama je izvrsna autorica, tako da ovaj susret pisca i njegove prevoditeljice obećava vrhunski doživljaj.
 
     Ivana Šojat Kuči, Ivana Simić Bodrožić i Daša Drndić govorit će o svom odnosu prema prošlosti kao književnoj temi, a u večernjem programu izvan Sajma Ivana Simić Bodrožić, Marko Pogačar i Ivana Šojat Kuči razgovarat će o temama rata, izbjeglištva, društvene transformacije, urbanog života, kao i o pisanju u teškim vremenima.
 
     Marko Pogačar i Branko Čegec govorit će o poeziji i smjeni generacija u časopisu Quorum.
 
     Valja istaknuti i nastup povjesničara filma i filmofila Daniela Rafaelića zaslužnog za otkrivanje mnogih filmova koje su Nijemci snimali na Jadranu. Ta će programska točka ujedno poslužiti i kao promocija studije Daniela Rafaelića Kinematografija u NDH, koja je sasvim sigurno zanimljiva i njemačkoj publici.
 
     Ovogodišnji program uvodi i jedan novi format koji se odvija svakodnevno u isto vrijeme pod nazivom „Poklanjamo dječju priču“. Glumac ili glumica kazališta Theaterturbine Leipzig čita jednu hrvatsku dječju priču ili bajku na hrvatskom štandu, a na kraju čitanja slušatelji imaju mogućnost osvojiti simbolične poklone.
 
     Tehnička organizacija ovogodišnjeg nastupa na Sajmu knjiga u Leipzigu i uređenje nacionalnog štanda veličine 50 m2, na kojem će biti predstavljena izdanja petnaestak hrvatskih nakladnika, povjerena je udruzi KURS. Organizator je odabrana putem Poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske u 2015. godini. Troškovi izlagačkog prostora i programa iznosi oko 300.000,00 kuna.
 
     Nastavljajući višegodišnju praksu zajedničkog nastupa s članicama međunarodne kulturne mreže TRADUKI, ove će se godine u programu na temu grada u književnosti predstaviti Daša Drndić, Marko Pogačar, Ivana Šojat Kuči i Branko Čegec. Zahvaljujući takvoj programskoj suradnji nastupi hrvatskih autorica i autora uklopljeni su u puno širi kontekst predstavljanja književnosti s područja Srednje, Istočne i Jugoistočne Europe, ali i autora iz Švicarske i Kneževine Lihtenštajn, koje su također članice mreže.