9. lipnja 2014. - Obilježavanje Međunarodnog dana arhiva

Na poticaj Ministarstva kulture RH,  arhivi u Hrvatskoj obilježit će ovogodišnji Međunarodni dan arhiva, 9. lipnja 2014. godine, izložbama i popratnim programima na temu Prvi svjetski rat u hrvatskim arhivima.
 

       Međunarodni dan arhiva obilježava se od 2008. godine, a Međunarodno arhivsko vijeće za taj je dan odabralo 9. lipnja, datum obljetnice svojeg osnivanja 1948. godine, pod pokroviteljstvom UNESCO-a. Tog dana arhivi upoznaju javnost sa svojim aktivnostima i pripremaju posebne programe kojima javnosti žele približiti vrijednost arhiva, njihovu pristupačnost, važnost dokumenata koji su u arhivu pohranjeni, važnost načina na koji se pohranjuju dokumenti i predstaviti naročito vrijedne, ili rijetko viđene arhivske primjerke.

       Središnja arhivska ustanova u Hrvatskoj, Hrvatski državni arhiv u Zagrebu, priprema niz programa: Otvorenje izložbe Sarajevski atentat 1914. godine i Prvi svjetski rat u dokumentima arhiva Samostana u Fojnici u 12 sati, prigodnu izložbu 1914. u dokumentima HDA od 16 sati i projekciju filma Sarajevski atentat u 18. Posjetitelji će moći kupiti izdanja, replike i suvenire HDA te razgledati reprezentativne prostore, upoznati se s radom i javnim uslugama Hrvatskoga državnog arhiva.
       Državni arhiv u Šibeniku obilježava ga izložbom Šibenik u Prvom svjetskom ratu u Muzeju grada Šibenika, koja je otvorena od 5. lipnja, Državni arhiv u Splitu predstavljanjem filmskih zapisa iz Prvoga svjetskog rata, Državni arhiv u Zadru otvorenjem izložbe fotografskog i dokumentarnog materijala VELIKI RAT – od atentata u Sarajevu do ulaska talijanske vojske u Zadar, od 9. VI., a Državni arhiv u Pazinu izložbom Markgrofovija Istra u Velikom ratu, u suradnji s Državnim arhivom u Rijeci.
       Arhivski sabirni centar Korčula – Lastovo 9. lipnja otvara izložbu Prešućeni rat u Gradskome muzeju Korčula), a Državni arhiv u Sisku izložbu Lav sa Soče, o liku i djelu feldmaršala Svetozara Boroevića. Uz otvorenje bit će održano i predstavljanje vojne glazbe iz doba Prvoga svjetskog rata.
       Državni arhiv u Bjelovaru od 9. lipnja predstavlja izložbu u galeriji Gradskoga muzeja u Bjelovaru, Bjelovarske bolnice u vrijeme velikog rata 1914-1918., Državni arhiv u Gospiću izložbu Lika u Velikom ratu, Državni arhiv u Osijeku izložbu ratnih razglednica iz ostavštine Ivana Medveda Dečki napred!, a Državni arhiv u Slavonskom Brodu izložbu Brodska svakodnevnica u vrijeme I. svjetskog rata.
       U Državnom arhivu u Karlovcu na Međunarodni dan arhiva otvara se izložba U vrtlogu rata, uz popratna predavanja, u Državnom arhivu za Međimurje gostujuća izložba Vojne zgodbe iz sodnega arhiva, u suradnji s Pokrajinskim arhivom Maribor, a Državni arhiv u Vukovaru, u suradnji s Hrvatskim institutom za povijest, organizira predavanja o Prvome svjetskom ratu i poziva na projekciju igranog filma Atentat u Sarajevu redatelja Veljka Bulajića te otvara izložbu Prvi svjetski rat u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Državni arhiv u Varaždinu obilježit će Međunarodni dan arhiva otvorenje izložbe Varaždin i Varaždinska županija na početku Velikog rata, a nekoliko dana kasnije, u Državnom arhivu u Zagrebu bit će otvorena izložba Zagreb i Zagrepčani u Prvom svjetskom ratu. Situacija, događaji, refleksije koja ostaje otvorena do kraja godine.
       Više informacija o izložbama možete naći u popisu događanja kojima se obilježava obljetnica Prvoga svjetskog rata https://www.min-kulture.hr/default.aspx?id=10790