5. svibnja 2014. - Međunarodni simpozij Prisjećanje na 1914.: promišljanje o nasljeđu Prvog svjetskog rata

Ministrica kulture dr. sc. Andrea Zlatar Violić, kojoj će se pozdravnim govorom pridružiti i Njezina Ekselencija Michele Boccoz, ambasadorica Republike Francuske u RH, otvorit će 5. svibnja u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu međunarodni simpozij na temu Prisjećanje na 1914.: promišljanje o nasljeđu Prvog svjetskog rata

    Dvodnevni međunarodni simpozij održava se u povodu obilježavanja stogodišnjice Prvog svjetskog rata, a organizira ga Mreža nacionalnih instituta za kulturu zemalja članica Europske unije prisutnih u Hrvatskoj (EUNIC – Croatia / EUNIC – Hrvatska). Simpozij se održava uz potporu i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske te u suradnji s povjesničarima Sveučilišta u Zagrebu i nevladinim organizacijama Inicijativa mladih za ljudska prava (Youth Initiative for Human Rights) i Documenta.
    Uvodna izlaganja na simpoziju održat će Christopher Clark sa Sveučilišta Cambridge i Christian Ingrao iz Nacionalnog centra za znanstvena istraživanja (CNRS), a uz ugledne hrvatske povjesničare i povjesničare umjetnosti, na simpoziju će sudjelovati više od 25 eksperata iz Europe (Hrvatska, Njemačka, Austrija, Švicarska, Portugal, Belgija, Francuska, Italija i Velika Britanija). Simpozij je namijenjen široj javnosti a cilj mu je osigurati razumijevanje pojmova povijesnih rasprava i promišljanje o moći povijesti kao sredstva za učvršćivanje mira i pomirbe, što čini temelj europskog identiteta.
    Utjecaj Prvog svjetskog rata na oblikovanje sudbine Hrvatske i susjednih zemalja je nedvojben, međutim o posljedicama prvog svjetskog sukoba u ovoj regiji povjesničari su proveli tek ograničena istraživanja. Prvi svjetski rat nije dovoljno zastupljen ni u kolektivnom sjećanju naroda. Stoga ni ovaj simpozij ne tematizira pitanje odgovornosti za izbijanje sukoba, već otvara priliku za otvorenu raspravu o samom činu komemoracije rata s ciljem boljeg razumijevanja zajedničkog europskog identiteta.
    Simpozij će predstaviti nove pristupe u promišljanju o sukobima u Europi. Iznimna razina kompetencije sudionika – istaknutih povjesničara i istraživača – omogućit će uvid u Prvi svjetski rat kao u preokret i prijelomnu točku u europskoj povijesti te potpunije sagledavanje njegovih odjeka danas.
    U sklopu simpozija, pod temom Umjetnici i Prvi svjetski rat: ostavština ili obnova? (Artists and WW1: legacy or renewal?), bit će predstavljeno i umjetničko stvaralaštvo toga razdoblja. Ansambl Tris iz Beča izvest će nekoliko glazbenih intermezza sa skladbama iz 1914. godine, poput onih koje su skladali Anton Webern i Dora Pejačević. Tijekom simpozija u Medijateci Francuskog instituta u Zagrebu (Preradovićeva 5) održat će se popratna izložba originalnih fotografija iz osobne zbirke povjesničara Nevena Budaka pod naslovom Hrvati u Prvom svjetskom ratu. Izložba će biti predstavljena u Medijateci od 28. travnja do 15. svibnja 2014. godine.
    Međunarodni simpozij Prisjećanje na 1914.: promišljanje o nasljeđu Prvog svjetskog rata održava se uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Hrvatskog državnog arhiva i Veleposlanstva Republike Švicarske u Hrvatskoj. EUNIC - Croatia (Mreža nacionalnih instituta za kulturu zemalja članica Europske  unije u Hrvatskoj) okuplja sljedeće kulturne institute: Austrijski Kulturni Forum, British Council, Goethe-Institut Kroatien, Instituto Camões, Instituto Cervantes, Institut Français, Instituto Italiano di Cultura te, prvi put ove godine, Zakladu „Hrvatska kuća – Croatia House“ i Wallonie-Bruxelles International.

Program