23. travnja 2014. - Izložba “Vratnice splitske katedrale 1214.-2014.”

Izložba “Vratnice splitske katedrale 1214.-2014.”, koju priređuju Nadbiskupija splitsko-makarska i Konzervatorski odjel u Splitu Ministarstva kulture, bit će otvorena u srijedu 23. travnja 2014., u palači Skočibučić-Lukaris na Peristilu u Splitu. Autor fotografija na izložbi je Živko Bačić, dugogodišnji fotograf Konzervatorskog odjela u Splitu. 

        Vratnice splitske katedrale Uznesenja Blažene Djevice Marije izrađene su u vrijeme nadbiskupa Bernarda, učenog benediktinca i crkvenog pisca iz Perugie, pristalice pravovjerne Crkve i borca protiv heretika. Nadbiskup je od drvorezbara Andrije Buvine naručio monumentalne drvene vratnice s prizorima iz Kristova života od Navještenja do Uzašašća. Izrezbarene su u orahovu i rogačevu drvetu, oslikane i pozlaćene sa 28 prizora iz Evanđelja, na svakoj vratnici po 14 plitkih reljefa uokvirenih stazama s geometrijskim i biljnim ornamentima (visina 5,24 m, širina 3,51 m). Motivi na lijevoj vratnici poredani su kronološki odozgo prema dolje, a na desnoj odozdo prema gore.
        Prema zapisu ...per magistrum Andream Buvinam pinctorem de Spaleto... u kodeksu Historia Salonitana o povijesti splitske crkve, kroničara Tome Arhiđakona iz XIII. stoljeća vratnice je dovršio i postavio na blagdan sv. Jurja 23. travnja 1214. godine domaći kipar i slikar Andrija Buvina.
       Drvene vratnice majstora Buvine po ikonografskim i stilskim odlikama visoko su valorizirane u umjetničkoj baštini europske romanike, od Maxa Dvořáka, Ljube Karamana, Cvita Fiskovića do suvremenih povjesničara umjetnosti.
       Don Frane Bulić, konzervator Središnjeg povjerenstva za splitsko okružje, tijekom popravka splitske katedrale i zvonika od 1889. do 1907. godine, više je puta poticao obnovu vratnica. Prema programu obnove Maxa Dvořáka, glavnog konzervatora II. odjeljenja c. k. Središnjeg povjerenstva za umjetničke i historijske spomenike u Beču, Buvinine vratnice su obnovljene 1908. godine prema načelima čuvanja starosne vrijednosti i zatečenog stanja uz uklanjanje uzroka propadanja i strukturalnog jačanja povijesnog spomenika. Drvene je vratnice restaurirao Anton Švimberský, restaurator iz češkog Chrudima, sa suradnicima.