22. kolovoza 2014. - Novo istraživanje broda Hercules

Zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš, 22. kolovoza 2014. godine u 8 sati,  u luci Gruž, pridružit će se timu istraživačkog broda Hercules. Djelatnici Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju iz Zadra (MCPA Zadar), pod vodstvom dr. sc. Luka Bekića i dr. Jeffreyja Royala iz američke Pomorske zaklade RPM (RPM Nautical Fundation), u čijem je vlasništvu Hercules, ove će godine po treći puta istraživati hrvatsko podmorje.


     Sredstva za istraživanje osigurali su Ministarstvo kulture RH i Pomorska zaklada RPM. Ministarstvo kulture osiguralo je sredstva za troškove istraživačkih timova, restauriranje i publikaciju te troškove veza u dubrovačkoj luci Gruž, dok američki partner osigurava sredstva za održavanja broda, goriva, posade, tehničke opreme i tehničara te svojih studenata tijekom 18 dana, koliko istraživanje traje.

      Istraživanja su započela kod Prevlake u Konavlima, a do danas su stigla iza rta Pelegrin poslije Kupara, a nastavljaju se u pravcu Lokruma. Pregledan je sav prostor od 0 do 100 metara dubine. Pronađen je veći broj potencijalnih brodoloma, dok je za nekoliko njih već ustanovljeno da se radi o potonulim brodovima od ranog srednjeg vijeka do prvog i drugog svjetskog rata. S obzirom na to da se u istraživanjima koristi i pregledavanje dna podvodnim robotom te ostalom visokokvalitetnom opremom, arheolozi se nadaju dobrim nalazima na lokacijama koje još planiraju istražiti.

>>> Prilog .pdf