18. lipnja 2014. - Dodjela „Nagrade Vladimir Nazor“

Dana 18. lipnja 2014. godine u 20 sati, u Muzeju Mimara u Zagrebu održat će se dodjela „Nagrade Vladimir Nazor“ za najbolja umjetnička ostvarenja u Republici Hrvatskoj za 2013. godinu uz izravan televizijski prijenos na Prvom programu Hrvatske radio televizije.

     
       Nagrada se dodjeljuje kao godišnja nagrada i kao nagrada za životno djelo.
Godišnja nagrada dodjeljuje se umjetnicima za najbolja umjetnička ostvarenja koja su bila objavljena, izložena, prikazana ili izvedena tijekom protekle godine, kao i grupi umjetnika za kolektivna umjetnička ostvarenja.
     Nagrada za životno djelo dodjeljuje se istaknutim umjetnicima koji su svojim stvaralaštvom obilježili vrijeme u kojem su djelovali i čiji je stvaralački put zaokružen, a djela i ostvarenja ostaju trajno dobro Republike Hrvatske.

     Nagradu dodjeljuje Odbor „Nagrade Vladimir Nazor“ na prijedlog komisija koje osniva za pojedina područja umjetnosti. Predsjednika i članove Odbora, na prijedlog ministra kulture, imenuje Hrvatski sabor iz redova umjetnika, kulturnih i javnih djelatnika.
     Na čelu Odbora je akademik Milivoj Solar, a članovi su akademik Frano Parać, akademik Krešimir Nemec, akademik Luko Paljetak, Verica Robić-Škarica, Miroslav Gašparović, Milko Ilko Šparemblek, Helena Buljan i Zoran Zidarić
 

Dobitnici za 2013. godinu su:

KNJIŽEVNOST
Nagrada za životno djelo – Tonko Maroević
Godišnja nagrada - Milko Valent za roman Umjetne suze

GLAZBA
Nagrada za životno djelo – Pavica Gvozdić
Godišnja nagrada - Olja Jelaska za praizvedbe četiriju novih skladbi (suita Meštrovićev san, skladba Lahor blagi za sopran, klarinet i klavir, Miris cedra libanonskog za klarinet i klavir, Cvijet šaronski, tri pjesme za sopran, klarinet i klavir)

FILMSKA UMJETNOST
Nagrada za životno djelo - Nedeljko Dragić
Godišnja nagrada - Velibor Jelčić za režiju filma Obrana i zaštita 

LIKOVNE I PRIMIJENJENE UMJETNOSTI
Nagrada za životno djelo - Mladen Stilinović
Godišnja nagrada - Damir Sokić za retrospektivnu izložbu Slijepe ulice

KAZALIŠNA UMJETNOST
Nagrada za životno djelo – Božidar Boban
Godišnja nagrada - Balet HNK u Zagrebu za predstave u 2013. godini

ARHITEKTURA I URBANIZAM
Nagrada za životno djelo - Radovan Delalle
Godišnja nagrada - Ivana Žalac, Margita Grubiša, Damir Gamulin, Marin Jelčić, Zvonimir Kralj i Igor Presečan za Gradsku knjižnicu Labin


Nagrade će dobitnicima uručiti ministrica kulture RH dr. sc. Andrea Zlatar Violić.