12. ožujka 2014. - Europska iskustva za hrvatski grad – Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine

    Nakon prošlogodišnje iznimno uspješne svibanjske konferencije na kojoj je Ministarstvo kulture javnosti predstavilo projekt Europske prijestolnice kulture, a potom organiziralo intenzivnu dvodnevnu radionicu za hrvatske predstavnike lokalne i regionalne uprave i samouprave, Ministarstvo kulture je u studenom i prosincu 2013. godine nastavilo s informiranjem kulturnih djelatnika, umjetnika i  šire zainteresirane javnosti o projektu Europske prijestolnice kulture. Sønderborg, Cork, Linz, Maribor, Marseille-Provence, Košice, Ravenna – neki više, a neki manje uspješni gradovi u provođenju projekta Europske prijestolnice kulture bili su predstavljeni zainteresiranoj javnosti kojoj je pružena prava slika o tome koje su obaveze, ali i dobrobiti koje naslov Europske prijestolnice kulture može donijeti gradu koji se odluči prijaviti i natjecati.
 

      Samo jedan hrvatski grad imat će priliku ponijeti naslove Europske prijestolnice kulture 2020. godine za što su potrebne iznimno zahtjevne višegodišnje pripreme i horizontalno uključivanje i povezivanje različitih djelatnosti i sektora jednoga grada i regije. Prije nego raspiše natječaj za Europsku prijestolnicu kulture, Ministarstvo kulture je organiziralo još jedno javno predstavljanje gradova s iskustvom provođenja projekta. Ovaj put se radi o dva potpuno različita, a opet iznimno zanimljiva grada koji su naslov EPK ponijeli 2008. i ove, 2014. godine. Uz predstavnike svih hrvatskih gradova i županija pozivamo zainteresiranu javnost i predstavnike kulturnog, obrazovnog, turističkog i gospodarskog sektora da nam se pridruže na izlaganju g. Neila Petersona i g. Fredrika Lindegrena koji će predstaviti gradove Liverpool2008 i Umeå2014.

      Napominjemo još jednom kako je ovo posljednje u nizu javno događanje vezano za Europsku prijestolnicu kulture koje će Ministarstvo kulture organizirati prije same objave natječaja te pozivamo sve zainteresirane da nam se 12. ožujka 2014. pridruže u Muzeju Mimara i svoje sudjelovanje najave na e-mail adresu: epk@min-kulture.hr.

Program

CV