19. lipnja 2017. - Svečana dodjela „Nagrade Vladimir Nazor“ 19. lipnja u Hrvatskome državnome arhivu

Svečana dodjela „Nagrade Vladimir Nazor“ za najbolja umjetnička ostvarenja u Republici Hrvatskoj za 2016. godinu na području književnosti, glazbe, filma, likovnih i primijenjenih umjetnosti, kazališne umjetnosti te arhitekture i urbanizma održat će se 19. lipnja 2017. godine u 20 sati, u Hrvatskome državnome arhivu u Zagrebu.  


   Nagrada se dodjeljuje kao godišnja nagrada i kao nagrada za životno djelo. Nagradu dodjeljuje Odbor „Nagrade Vladimir Nazor“ na prijedlog komisija koje osniva za pojedina područja umjetnosti. Predsjednika i članove Odbora, na prijedlog ministra kulture, imenuje Hrvatski sabor iz redova umjetnika, kulturnih i javnih djelatnika.
 
   Na čelu Odbora je akademik Zvonko Kusić, a članovi su dr. sc. Nikola Polak, akademkinja Dubravka Oraić Tolić, prof. Branko Ivanda, Biserka Rauter Plančić, Almira Osmanović, akademik Stanislav Tuksar, Joško Ševo, Ivica Kunčević.
 
   Nagradu će dobitnicima uručiti ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek  i predsjednik Odbora „Nagrade Vladimir Nazor“ akademik Zvonko Kusić. Dodjelu će izravno prenositi HRT na Prvom programu HTV-a.
 
   Podsjetimo, Odbor „Nagrade Vladimir Nazor“ pod predsjedanjem akademika Zvonka Kusića na sjednici održanoj 22. svibnja 2017. godine donio je odluke o dobitnicima „Nagrade Vladimir Nazor“ za najbolja umjetnička ostvarenja u Republici Hrvatskoj za 2016. godinu, kako slijedi:
 
KNJIŽEVNOST
Nagrada za životno djelo – akademik DUBRAVKO JELČIĆ
Godišnja nagrada – akademik KREŠIMIR NEMEC za monografiju Gospodar priče: Poetika Ive Andrića
 
GLAZBA
Nagrada za životno djelo – prof. emeritus VLADIMIR KRANJČEVIĆ
Godišnja nagrada ‒ pijanist RUBEN DALIBALTAYAN za diskografsko ostvarenje Blagoje Bersa: za klavir
 
FILMSKA UMJETNOST
Nagrada za životno djelo – glumac BOŽIDAR SMILJANIĆ
Godišnja nagrada – redateljica HANA JUŠIĆ za scenarij i režiju debitantskog dugometražnog filma Ne gledaj mi u pijat
 
LIKOVNE I PRIMIJENJENE UMJETNOSTI
Nagrada za životno djelo ‒ slikar EUGEN FELLER
Godišnja nagrada ‒ akademski kipar PERUŠKO BOGDANIĆ za izložbu Kipar Bogdanić u sinkronijskom čitanju održanu u Galeriji umjetnina Slavonskog Broda
 
KAZALIŠNA UMJETNOST
Nagrada za životno djelo – glumac i redatelj MUSTAFA NADAREVIĆ
Godišnja nagrada – baletna solistica IVA VITIĆ GAMEIRO za ulogu Julije u baletu Romeo i Julija
 
ARHITEKTURA I URBANIZAM
Nagrada za životno djelo – akademik BRANKO KINCL
Godišnja nagrada ‒ arhitektica VJERA BAKIĆ za Bazenski kompleks Svetice (ostvaren u suautorstvu s Matthiasom Kulstrunkom)