8. srpnja 2015. - Ministar kulture Berislav Šipuš otvorit će u Zadru 55. Glazbene večeri u Sv. Donatu

U srijedu, 8. srpnja 2015. godine u 21.30 sati na zadarskom Forumu, ministar kulture Berislav Šipuš otvorit će 55. Glazbene večeri u Sv. Donatu. Na otvaranju će, uz ministra kulture, govoriti gradonačelnik Grada Zadra Božidar Kalmeta i ravnateljica Koncertnog ureda Zadar Dina Bušić.
Program 55. Glazbenih večeri u Sv. Donatu poduprlo je Ministarstvo kulture, Grad Zadar, Zadarska županija, Turistička zajednica grada Zadra i Hrvatska turistička zajednica.

  
     Nakon otvaranja 55. Glazbenih večeri u Sv. Donatu Filharmonijski orkestar Sjeverne Češke izvest će koncert uz sudjelovanje dviju hrvatskih opernih solistica, sopranistice Marije Kuhar Šoša i mlade mezzosopranistice Marte Musap te mladog češkog violinističkog virtuoza Jiříja Vodicke. Filharmonijskim orkestrom ravnat će šef dirigent orkestra, maestro Alfonso Scarano, a na programu je 5. Beethovenova simfonija te djela Smetane, Dvořáka, Delibesa i Offenbacha.
 
     Glazbene večeri u Sv. Donatu trajat će od 8. srpnja do 9. kolovoza. Ove sezone najavljeni su koncerti Zadarskog komornog orkestra pod ravnanjem maestra Ivana Repušića u Katedrali Sv. Stošije, uz nastup solista Berlinske filharmonije Aleksandra Ivića na violini, Kajane Pačko na violončelu te dvaju solista Zagrebačkog puhačkog trija, Daria Golčića na oboi i Žarka Perišića na fagotu i djela Haydna i Beethovena na prvom koncertu (11. 7.), te nastup solista Romana Simovića na violini s djelima Bethoveena i Mendelssohna na drugom koncertu (13. 7.). Na Glazbenim večerima u Sv. Donatu nastupit će niz hrvatskih i inozemnih glazbenika poput BC Brass Kvinteta, Hrvatskog baroknog ansambla, gitariste Srđana Bulata, Tria Laut, Red Priestsa iz Velike Britanije, Baroknog ansambla Inégal iz Češke, Carla Torlontana i Massimiliana Pitoccoa iz Italije, Capelle Duriensis iz Portugala, Eburon Kvinteta iz Belgije. Na kraju 55. Glazbenih večeri u Sv Donatu, 9. kolovoza u 21. sat, koncert će u Svečanoj dvorani Sveučilišta izvesti Nikita Borisoglebskij na violini i Lovro Pogorelić na klaviru, a na programu su djela Brahmsa, Šostakoviča i Prokofjeva.
 
Više informacija na: http://www.donat-festival.com