7. lipnja 2015. - Najava posjeta ministra kulture Gradu Lepoglavi

Ministar kulture Republike Hrvatske, prof. Berislav Šipuš u nedjelju, 7. lipnja 2015. godine boravit će u radnom posjetu Lepoglavi, gdje će mu biti predstavljeni projekti u kulturi koji se odvijaju na području Grada Lepoglave.


     Ministar Šipuš sa suradnicima u Lepoglavi će u 10 sati u Gradskoj vijećnici imati sastanak s predstavnicima Grada Lepoglave na kojem će gradonačelnik Marijan Škvarić sa suradnicima – zamjenikom gradonačelnika Hrvojem Kovačem, predsjednikom Gradskog vijeća Robertom Mačekom, voditeljem Projektnog razvojnog ureda Grada Lepoglave Emilom Tkalecom, direktoricom Turističke zajednice grada Lepoglave Ljubicom Dubovečak, predsjednikom Udruge Ekomuzej Lepoglava Dejanom Bjelivukom, voditeljicom Zadruge lepoglavske čipke Karmen Šoštarić i direktorom Turističko kulturno informativnog centra Vladimirom Ivanušom, predstaviti programe u kulturi koji će biti održani u Lepoglavi te projekte obnove lepoglavske kulturne baštine koje podupire Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

     Ministarstvo kulture je prošle godine pomoglo obnovu lepoglavske crkve i pavlinskog samostana te kapele svetog Juraja u Purgi s 340 tisuća kuna. U 2014. godini MK je s 80 tisuća kuna poduprlo održavanje Festivala čipke te financiralo i nekoliko projekata i programa vezanih za očuvanje lepoglavske čipkarske tradicije.

     Nakon sastanka u Gradskoj vijećnici, u 11 sati, ministar Šipuš i gradonačelnik Škvarić dat će izjave novinarima, a potom će u pratnji domaćina razgledati Lepoglavu te posjetiti Turističko kulturno informativni centar u Lepoglavi, Zadrugu lepoglavske čipke te Muzej čipke.

     Ministar kulture susrest će se u 14 sati i 30 minuta i s varaždinskim biskupom msgr. Josipom Mrzljakom, te razgledati lepoglavsku crkvu Bezgrešnog začeća BDM, pavlinski samostan u Lepoglavi te crkve u Gorici i Purgi, vrijedne sakralne objekte koji se obnavljaju zahvaljujući i podršci Ministarstva kulture.
Tom će prigodom župnik lepoglavske župe msgr. Andrija Kišiček ministru Šipušu predstaviti program obilježavanja vrijednog jubileja – šestote godišnjice izgradnje crkve u Lepoglavi.

     U 14 sati i 30 minuta izjavu za novinare dat će uz ministra Šipuša i gradonačelnika Škvarića i varaždinski biskup Josip Mrzljak.

     Ministar kulture Republike Hrvatske u nedjelju poslijepodne posjetit će i geološki spomenik prirode – Gaveznicu, nalazište poludragog kamena - lepoglavskog ahata.