30. lipnja 2015. - Vučedolska kultura predstavlja se svijetu

Slika NAJNOVIJE NOVOSTI/vucedol 2 mala.jpg

Muzej vučedolske kulture sa svojim stalnim postavom otvara vrata 30. lipnja 2015 godine. Već je dovršetak izgradnje zgrade muzeja prije godinu dana pokazao da svjedočimo inspirativnoj sinergiji izuzetnog arhitektonskog rješenje

koje poštuje prirodni okoliš i cjelovitost arheološkog nalazište te ideju prikaza fascinantne vučedolske kulture.

     Potvrđuje to i stalni postav, koji zahvaljujući najsuvremenijim tehnikama rekonstrukcije nalaza i dizajnersko-likovnim rješenjima prikaza po najvišim standardima suvremenih muzeoloških postava, od slijedećeg tjedna otkriva svjetske raritete - najstarija europska kola na četiri kotača, najstariji indoeuropski kalendar utemeljen na promatranju zimskog neba, ljevaonicu u kojoj se odvijala prva serijska proizvodnja metala i prva proizvodnja bronce na svijetu. Prva poznata pila na svijetu nastala je u okviru upravo vučedolske kulture.

     Bila je to kultura ljudi koji su živjeli u kućama-košarama, koristili 23 vrste posuda, poznavali pet tipova obuće – sve izrađene posebno za lijevu i desnu nogu.
     Muzejski postav omogućava uvid u ritualne ukope, one koji očitavaju najstariji točno utvrđeni datum u prapovijesti, one koji tumače povezanost tadašnjih šamana s onostranim, ali i obilježja svakodnevice prvih zajednica na europskom tlu.

     Pozicioniranjem Muzeja vučedolske kulture kao početak kompleksnog interdisciplinarnog projekta Arheološkog parka Vučedol ističemo važnost suradnje gotovo svih područja ljudskog djelovanja – znanosti, obrazovanja, turizma, poljoprivrede, sporta, zabave, gastronomije, obrtništva…
     Ovaj jedinstveni fenomena svjetske kulture povezan s baštinom kasnijih razdoblja, a koje možemo pratiti u obližnjem Vukovaru i Iloku, upravo su onaj temelj kojim kultura pokazuje svoju razvojnu snagu. 

     Svečanost otvorenje Muzeja vučedolske kulture održat će se u 11 sati. Nakon „modne revije“ - prikaza odjeće koja se nosila 3000 godina prije n. e., uz specifičan zvuk vučedolske kulture, gostima će se obratiti:

gđa Mirela Hutinec, ravnateljica Muzeja vučedolske kulture,
g. Aleksandar Durman, voditelj arheoloških istraživanja Vučedola
gđa Vanja Ilić, autorica likovnog postava
gđa Ruža Marić, ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar
predstavnik MRREF-u,
g. Darko Lorenzin, ministar turizma
g. Berislav Šipuš, ministar kulture

     A onda postepeno, uz stručno vodstvo, slijedi šetnja do samih početaka europskih naroda i civilizacija.

>>> http://ilok-vukovar-vucedol.min-kulture.hr/