29. svibnja 2015. - EPK 2020 - Koji će gradovi ući u drugi krug izbora?

Pozivamo Vas da zajedno otkrijemo koji će hrvatski gradovi ući u drugi krug izbora za naslov Europske prijestolnice kulture 2020. godine! 

     Na konferenciji za medije koja će se održati 29. svibnja 2015. godine u 17 sati u Kući Europe, Predstavništvu Europske komisije u Hrvatskoj (Augusta Cesarca 4, Zagreb, Konferencijska dvorana -1), predsjednik/ica Povjerenstva nezavisnih stručnjaka za izbor hrvatske Europske prijestolnice kulture za 2020. godinu objavit će koji će hrvatski gradovi ući u drugi krug natjecanja za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine.
 
     Nakon što je 17. travnja 2015. godine u 17. sati zatvoren natječaj za podnošenje prijava za inicijativu Europska prijestolnica kulture 2020. godine, u Muzeju Mimara, ministar kulture Berislav Šipuš objavio je imena devet gradova  - Dubrovnik, Đakovo, Osijek, Pula, Rijeka, Split, Varaždin, Zadar, Zagreb - koji su u propisanom roku predali kandidature na natječaj i tako ušli u prvi krug natjecanja.
 
     Povjerenstvo dvanaest nezavisnih stručnjaka u sastavu Sylvia Amann, Cristina Farinha, Agnieszka Wlazel (Europski parlament), Steve Green, Jordi Pardo, Suzana Žilič Fišer (Europska komisija), Ulrich Fuchs, Aiva Rozenberga, Pauli Sivonen (Europsko vijeće), Anton Rombouts (Odbor regija), Ivana Katurić i Maroje Mrduljaš (Ministarstvo kulture RH), boravit će u Hrvatskoj od 26. do 29. svibnja 2015.
 
     Nakon što Povjerenstvo, prvoga radnog dana, izabere predsjednika/icu i potpredsjednika/icu Povjerenstva, slijede predstavljanja kandidatura svakog grada -  27. svibnja, kandidature predstavljaju Rijeka. Đakovo, Dubrovnik i Osijek, 28. svibnja predstavljaju se Pula, Split i Varaždin, a 29. svibnja Zadar i Zagreb.
 
    Za svoja predstavljanja svaki grad ima na raspolaganju pola sata kako bi članovi delegacija predstavili razloge svoje kandidature i objasnili detaljno viziju grada kakvu žele ostvariti kroz kandidaturu za projekt Europske prijestolnice kulture. Nakon uvodnog dijela, članovi Povjerenstva će u 45-minutnom ispitivanju razriješiti sve nedoumice i pitanja koja su im se nametnula nakon čitanja natječajne dokumentacije koja im je dostavljena. Kroz razmjenu iskustava i razgovor o gradovima kandidatima, Povjerenstvo će nakon svakog izlaganja vijećati o razlozima za i protiv odlaska pojedinog grada u drugi krug natječaja. U donošenju odluke vodit će se prema šest glavnih kriterija: doprinos dugoročnoj strategiji, europska dimenzija, kulturni i umjetnički sadržaj, sposobnost izvođenja, doseg i upravljanje projektnim ciklusom.
 
     Rad povjerenstva je reguliran Pravilima koja su definirana Odlukom br. 445/2014/EU Europskog parlamenta i Vijeća od 16. travnja 2014. o uspostavljanju inicijative Unije za Europske prijestolnice kulture u razdoblju od 2020. do 2033. i o stavljanju izvan snage Odluke br. 1622/2006/EZ, objavljenom dana 3. svibnja 2014. godine u Službenom listu Europske unije.
 
     Po završetku predstavljanja kandidatura gradova Povjerenstvo će sastaviti popis gradova koji ulaze u drugi krug natjecanja za Europsku prijestolnicu kulture i svoj izbor objaviti na konferenciji za medije.
 
     Nakon uvodnog pozdrava  gđe. Mirella Rašić, voditeljice Odjela EK za političko izvještavanje i analitiku u Hrvatskoj, na konferenciji za medije govorit će: Berislav Šipuš, ministar kulture RH, Sylvain Pasqua, voditelj ureda Europske prijestolnice kulture pri Europskoj komisiji te predsjednik/ica Povjerenstva nezavisnih stručnjaka za izbor hrvatske Europske prijestolnice kulture za 2020. godinu.