28. listopada 2015. - Svečano obilježavanje početka projekta Obnova palače Moise na otoku Cresu

Svečanost obilježavanja početka provedbe projekta  Obnova palače Moise na otoku Cresu financiranog u sklopu Programa Europske unije za Hrvatsku IPA 2013 održati će se 28. listopada 2015. godine s početkom u 11 sati ispred palače Moise, 51 557 Cres.
  

     Ciljevi projekta „Obnova palače Moise na otoku Cresu“ ukupne vrijednosti 4.150.000,00 € su obnova i rekonstrukcija palače Moise te osnivanje Centra za cjeloživotno učenje i Centra humanističkih i društvenih znanosti kojima će upravljati Sveučilište u Rijeci.
     Sveučilište u Rijeci je s Gradom Cresom potpisalo ugovor o korištenju Palače, koja će uz proširenje međunarodnih aktivnosti Sveučilišta iz domene humanističkih i umjetničkih znanosti, postati regionalni centar za cjelogodišnje učenje kao i kongresni centar Sveučilišta koji će biti integriran u javni život šire zajednice.
     Nazočnima će se obratiti gospodin Kristijan Jurjako gradonačelnik grada Cresa, gospođa Nataša Mikuš Žigman, ravnateljica Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU, gospodin Pero Lučin, rektor Sveučilišta u Rijeci, predstavnik Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU i gospodin Alen Kajmović, zamjenik ministra kulture.
 
     Palača Moise je registrirano kulturno dobro upisano u Registar kulturnih dobara RH pod brojem Z-3957. Projekt obnove Palače kao jedne od najmonumentalnijih građevina s početka 16. stoljeća u gradu Cresu te jedne od najvećih patricijskih gradskih palača iz doba renesanse u Republici Hrvatskoj Ministarstvo kulture RH prijavilo je za financiranje iz programa IPA – Komponenta I.
     U cilju obnove palače te dugoročne održivosti gospodarenja tom kulturnom vrijednošću povezali su se Grad Cres, kao vlasnik palače, i Sveučilište u Rijeci, kao nositelj edukacijskih i znanstvenih sadržaja u Palači Moise.  Ukupni trošak projekta iznosi 4.150.000 EUR, od čega su 3.527.500 eura (85% iznosa) sredstva Europske unije, a preostalih 15% odnosi se na nacionalno sufinanciranje Ministarstva kulture.
     Projektom je predviđena obnova palače te opremanje dijelova palače koji će se koristiti u edukativne svrhe. Nakon temeljite obnove i nužnih rekonstrukcija, u palaču će se smjestiti Centar za cjeloživotno učenje te Centar humanističkih i društvenih znanosti čija djelatnost će podupirati aktivnosti na razini cijelog Sveučilišta u Rijeci. Sporazumom između grada Cresa i Sveučilišta u Rijeci, definirana je namjena palače koja će se koristiti u edukativne svrhe odnosno obuhvaćati sljedeće edukativne sadržaje: 
     - Odvijanje međunarodnih aktivnosti Sveučilišnog istraživačkog centra za humanističke i društvene znanosti uz mogućnost proširenja i na umjetnička područja (gostovanja predavača iz Hrvatske i inozemstva te studenata svih razina studija);
     - Pokretanje regionalnog centra za cjeloživotno obrazovanje s ciljem uključivanja šire lokalne zajednice u programe cjeloživotnog obrazovanja;
     - Osnivanje kongresnog centra i centra domaćina ostalim događajima od interesa za razvoj Sveučilišta, lokalne i šire društvene zajednice (tijekom većeg dijela godine kontinuirano održavanje kongresa, znanstvenih i stručnih skupova s predavačima iz Hrvatske i inozemstva)
 
     U većem dijelu palače planirani su prostori koji će se koristiti u edukativne svrhe (predavaonice, učionice, knjižnica i kongresna dvorana), popratni prostori (dormitorij za smještaj polaznika seminara, radionica i drugih događanja te apartmani za predavače), kao i prostori komercijalne prirode (restoran, kafić, knjižara, izložbeni prostor). Planirana namjena, osim edukativne dimenzije, imat će utjecaj i na kulturni, društveni te gospodarski razvoj Grad Cresa, otoka i regije.
     Nakon završetka natječaja i procedure javne nabave u listopadu 2015. su potpisani ugovori za izvođenje radova (ING-GRAD d.o.o.) i za stručni nadzor radova (INVESTINŽENJERING d.o.o.). U sklopu navedenog projekta palača Moise će se i opremiti.