26. svibnja 2015. - Dani kulture Turkmenistana u Republici Hrvatskoj

Zamjenik ministra kulture Alen Kajmović otvorit će 26. svibnja 2015. u 19:00 sati u Muzeju Mimara izložbu turkmenske umjetnosti.
    Izložba je dio programa pod nazivom Dani kulture Turkmenistana u Republici Hrvatskoj u 2015. godini koji je pripremljen u suradnji s turkmenskim Ministarstvom kulture.


     Izložba turkmenske umjetnosti na kojoj će biti predstavljeno ukupno 42 predmeta iz bogatog etnografskog fundusa prema odabiru turkmenskih stručnjaka, a u suradnji s muzejskim savjetnikom Muzeja Mimara Slavenom Perovićem, pružit će sliku tradicijskog i pučkog stvaralaštva Turkmenistana te ukazati na golemo bogatstvo i raznolikost njihovog kulturnog blaga.
     U okviru Dana kulture u Muzeju Mimara u četvrtak 28. svibnja 2015. predstavit će se i turkmenski ansambl narodne glazbe koji će dat uvid u najljepše primjere turkmenske glazbene i plesne tradicije.

     Ministarstvo kulture Republike Hrvatske ovim projektom nastavlja predstavljanje pojedinih područja umjetničkog stvaralaštva zemalja koje još nedovoljno poznajemo i s kojima nastojimo u budućnosti razviti što sadržajniju suradnju, otvarajući nove prostore i za kulturnu razmjenu i obogaćenje kulturnih programa.

     U okviru Dana kulture delegacija Turkmenistana će posjetiti Muzej krapinskih neandertalaca, Veliki Dvor u Desiniću, razgledati će kulturne znamenitosti grada Zagreba te izložbu Rodin u Meštrovićevom Zagrebu u Umjetničkom paviljonu.

     Memorandum o suglasnosti između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Turkmenistana o kulturnoj suradnji prvi je međunarodni akt koji uređuje suradnju u području kulture, a potpisali su dana 29. travnja 2014. godine u Ašgabatu zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske gospodin Joško Klisović i obnašatelj dužnosti ministra kulture Turkmenistana gospodin Annageldi Garayev

     Cilj Memoranduma je postavljanje okvira za suradnju u svim područjima kulture i umjetnosti, prije svega u područjima likovnih i izvedbenih umjetnosti (kazališta, glazbe, plesa), književnosti, knjižarske i izdavačke djelatnosti, suradnje na području zaštite i očuvanja kulturne baštine kao i suradnje drugih kulturnih ustanova i strukovnih udruga.