23. - 24. lipnja 2015. - Ministar kulture Berislav Šipuš dodijelit će Europsku nagradu za književnost Luki Bekavcu

Na poziv Tibora Navrasciscsa, povjerenika za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Europske komisije, ministar kulture RH Berislav Šipuš, 23. lipnja 2015. godine u 20 sati, u Concert Noble, Rue d'Arlon 82, 1000 Bruxelles prisustvovat će svečanoj dodjeli Europske nagrade za književnost i tom prilikom dodijeliti nagradu Luki Bekavcu za roman Viljevo. Svečanosti će prisustvovati i zastupnica Europskog parlamenta i predsjednica parlamentarnog Odbora za kulturu i obrazovanje Silvia Costa. 

 
     Ovogodišnji dobitnici Europske nagrade za književnost su i: Carolina Schutti (Austrija), Gaëlle Josse (Francuska) Edina Szvoren (Mađarska), Donal Ryan (Irska), Lorenzo Amurri (Italija), Undinė Radzevičiūtė (Litva), Ida Hegazi Høyer (Norveška), Magdalena Parys (Poljska), David Machado (Portugal), Svetlana Zuchova (Slovačka) i Sara Stridsberg (Švedska).
 
     Svakom dobitniku pripada novčana nagrada u iznosu od 5.000,00 eura uz značajnu međunarodnu promociju i vidljivost. Europski se izdavači posebno potiču za prijevode naslova čiji autori su dobili navedenu nagradu i to na način da se u okviru projekata književnih prijevoda programa EU Kreativna Europa koje prijavljuju izdavačke kuće posebno dodatno boduju naslovi koji su dobili navedenu nagradu.  Cilj je djela tih autora prevesti na što veći broj europskih jezika i time povećati njihovu vidljivost i omogućiti proboj kvalitetne suvremene europske književnosti i njihovih autora na europsko, a zatim i svjetsko tržište.
    Od 2009. godine kada je nagrada pokrenuta, EU je osigurala sredstva za prijevod djela 56 od ukupno 59 autora pobjednika na 20 različitih europskih jezika, što ukupno čini 203 prijevoda, u prosjeku 3-4 prijevoda po knjizi. Pobjednici se također posebno predstavljaju i na glavnim europskim sajmovima knjiga, uključujući Frankfurt, London, Göteborg i Festival Passaporta u Bruxellesu.
 
    Dodjelu nagrada Europske unije za književnost organizira Europska komisija u suradnji s Europskom federacijom knjižara, Europskim vijećem pisaca i Federacijom europskih izdavača. EUPL (European Union Prize for Literature) se financira iz programa EU Kreativna Europa čiji je cilj jačanje konkurentnosti kulturnih i kreativnih sektora i promicanje kulturne raznolikosti.
 
    Nagrada Europske unije za književnost (EUPL – European Union Prize for Literature) dodjeljuje se književnicima iz zemalja koje sudjeluju u programu Europske unije Kreativna Europa. Nagrada je prvi put dodijeljena 2009. godine u okviru programa EU Kultura (2007. – 2013.). Svake godine nacionalni žiriji u trećini zemalja sudionica (njih 12 u 2015. godini) predlažu autora za kandidata za Nagradu Europske unije za književnost što znači da svaka zemlja članica zapravo svake treće godine dobije jednog autora dobitnika Nagrade. U Republici Hrvatskoj to je 2009. godine bila Mila Pavićević koja je dobila nagradu za roman Djevojčica od leda i druge bajke, 2012. godine Lada Žigo za roman Rulet i ove, 2015. godine Luka Bekavac je dobio nagradu za roman Viljevo.
 
    Program će za razdoblje od 2014. do 2020. godine osigurati sredstva za prevođenje više od 4.500 naslova.
 
Više na: http://www.euprizeliterature.eu/awards-ceremony/2015

     Dan kasnije, 24. lipnja 2015. godine, povodom proslave Dana državnosti, a na poziv generalne konzulice RH u Republici Italiji Ive Pavić, u dvorcu Sforzesco u Milanu (Piazza Castello), ministar kulture prisustvovat će koncertu Borne Šercara Jazziana Croatica.