21. rujna 2015. - Počinju Dani kulturne baštine!

Ministar kulture Berislav Šipuš će u ponedjeljak, 21. rujna 2015. godine u 19 sati u Muzeju Mimara otvoriti izložbu Industrijska baština Hrvatske: Baština kao gospodarsko-razvojni resurs. Svečanim otvorenjem izložbe koja prikazuje cjelovitu industrijsku baštinu Hrvatske, od zagrebačkog paromlina, preko kompleksa skladišta riječke luke, industrijske baštine grada Siska, industrijske baštine Osječko-baranjske županije i industrijske baštine Vukovarsko-srijemske županije s iscrpnim prikazom Bata-ville u Borovu naselju, u Zagrebu započinju Dani europske baštine koji će trajati do 3. studenoga 2015. godine, u organizaciji Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture RH.

     Izložbu Industrijska baština Hrvatske: Baština kao gospodarsko-razvojni resurs Uprava za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture organizirala je u suradnji s Gradskim muzejom Sisak, Muzejom Mimara i Pro torpedom iz Rijeke.
     Dani europske baštine odvijaju se pod zajedničkom temom Industrijska i tehnička baština, kojom se u većini zemalja Europske unije želi podići svijest javnosti o važnosti naslijeđene tehničke i industrijske baštine kao i o važnosti njezina očuvanja.
 
     U utorak 22. rujna u 19 sati ministar kulture Berislav Šipuš otvorit će izložbu Pariški zapisi i flanerije Miljenka Domijana u Studiju Moderne galerije „Josip Račić“. Izložba fotografija istaknutog hrvatskog konzervatora ilustrira urbano i monumentalno, novo i privremeno okruženje hrvatske baštine na izložbama u Parizu. Riječ je o fotografijama koje dokumentiraju izložbu Hrvatska renesansa u muzeju u Château d'Écouen Franje I., pored Pariza, izložbu hrvatskih kulturnih dobara na UNESCO-ovoj listi i izložbu crteža Hrvoja Šercara u Palači UNESCO-a, izložbu hrvatske srednjovjekovne umjetnosti u muzeju Cluny i izložbu Apoksiomena u Louvreu. Izložba će biti otvorena do 11. listopada 2015. godine.
 
     U Gliptoteci HAZU u srijedu, 23. rujna, u 19 sati ministar kulture Berislav Šipuš i Anders Christian Hougård, veleposlanik Kraljevine Danske u Hrvatskoj otvorit će izložbu Ejnar Dyggve – istraživanja u Dalmaciji, koju je Ministarstvo kulture organiziralo u suradnji s Danskom agencijom za kulturu, Veleposlanstvom Kraljevine Danske u Zagrebu, Danskim nacionalnim muzejom i Gradom Splitom. Izložba autorica Anne Haslund Hansen i Vanje Kovačić predstavljena je u Splitu prilikom posjeta kraljice Margarete II od Danske i supruga princa Henrika od Danske Hrvatskoj, a posvećena je bogatom opusu arhitekta i arheologa Ejnara Aksela Petersen Dyggvea (1887.–1961.), koji je sudjelovao je u svim značajnijim istraživanjima antičkih, ranokršćanskih i srednjovjekovnih lokaliteta u Dalmaciji te je njegov rad jedan od temelja za proučavanju hrvatske povijesti arhitekture. Izložba će trajati do 23. listopada.
 
     U ponedjeljak, 28. rujna, u 13 sati u Muzeju Mimara ministar kulture dodijelit će Nagrade „Vicko Andrić“ za izvanredna postignuća na području zaštite kulturne baštine za 2014. godinu. Nagradu za životno djelo primit će professor emeritus dr. sc Tomislav Marasović, godišnjom su nagradom nagrađene Gordana Car, Venija Bobnjarić-Vučković i Lana Čačić iz Odjela za tekstil, papir i kožu Hrvatskog restauratorskog zavoda, za doprinos lokalnoj zajednici nagradu će primiti prof. Božidar Škofač iz Letovanića, a posebno priznanje za zalaganje na području zaštite kulturnih dobara RH primit će lady Jadranka Njerš Beresford Peirse.
     Povodom svečane dodjele nagrade „Vicko Andrić“, u Muzeju Mimara bit će postavljena izložba konzervatorsko-restauratorskih radova na grobnom tekstilu iz katedrale sv. Terezije Avilske u Požegi. Izložbom će biti predstavljeno sedam pogrebnih tekstilnih predmeta na kojima su radovi obavljeni u odjelu za tekstil Hrvatskog restauratorskog zavoda u Zagrebu, izloženih i u sklopu izložbe Svileni tragovi, postavljene 2014. godine u Konzervatorskom odjelu u Požegi.

>>> Brošura .pdf