9. - 30. svibnja 2014. - Peristil na Kaptolu - dani s restauratorima

Ministrica kulture dr. sc. Andrea Zlatar Violić 9. svibnja 2014. u 16 sati otvoriti će manifestaciju „Peristil na Kaptolu – dani s restauratorima“ u Centru Kaptol (Nova Ves 17, Zagreb). Ministrica kulture i Mario Braun, ravnatelj Hrvatskog restauratorskog zavoda predstavit će završeni projekt obnove splitskoga Peristila kao središnjeg dijela povijesnog kompleksa grada Splita s Dioklecijanovom palačom koji se nalazi na UNESCO-ovoj Listi svjetske baštine.
       „Peristil na Kaptolu – dani s restauratorima“ trajat će od 9. do 30. svibnja, a tijekom tri tjedna odvijanja Hrvatski restauratorski zavod priredio je niz izložba, predavanja, radionica i prezentacija rada Hrvatskog restauratorskog zavoda i njegove restauratorske radionice u Splitu koja je izvela projekt obnove Peristila, zatim cjelokupne konzervatorsko-restauratorske radove na zidnim slikama Palače Bajamonti-Dešković na splitskoj Rivi, a bit će predstavljen i rad Odjela za podvodnu arheologiju Hrvatskog restauratorskog zavoda u Splitu te njihovo istraživanje splitskog akvatorija.

       Manifestacijom „Peristil na Kaptolu – dani s restauratorima“ Hrvatski restauratorski zavod obilježava 60. obljetnicu postojanja i rada restauratorske radionice u Splitu koju je 1954. utemeljio akademik Cvito Fisković, tadašnji ravnatelj Konzervatorskog zavoda za Dalmaciju. Ovim se ujedno želi doprinijeti tješnjem povezivanju Splita i Zagreba, kako u podizanju svijesti o vrijednosti nepokretnih kulturnih dobara i potrebi očuvanja kulturne baštine tako i u otvaranju mogućnosti zajedničke suradnje u očuvanju kulturne baštine Republike Hrvatske.
       Nakon svečanog otvaranja manifestacije „Peristil na Kaptolu – Dani s restauratorima“, bit će otvorene i tri izložbe; „Peristil“, „Palača Bajamonti – Dešković“ i „Izložba o podvodnim arheološkim istraživanjima“ Postav izložbi moći će se pogledati do 30. svibnja.
       Po otvaranju izložbi bit će održana prezentacija restauriranja tekstila, prezentacija klesanja kamena i čišćenja kamena laserom. U nastavku programa moći će se pogledati projekcija dokumentarnog filma „Dioklecijanovi podrumi“ i poslušati nastup studentskih klapa.
       Hrvatski restauratorski zavod program manifestacije „Peristil – dani s restauratorima“ osmislio je kao kreativno druženje s restauratorima te će se subotama 10., 17. i 24. svibnja u prijepodnevnim satima u Centru Kaptol održavati radionice namijenjene djeci i mladima na kojima će se najmlađi moći okušati u izradi keramike, antičkog mozaika i novca iz doba cara Dioklecijana, replike sfinge od gline i u oslikavanju uporabnih predmeta motivima Peristila. U prostorijama Društva Splićana u Zagrebu (Masarykova 22), 15., 22. i 29. svibnja od 18 sati održat će se predavanja na kojima će se detaljno predstaviti istraživanja i proces restauracije Peristila i cijelog kompleksa splitske gradske jezgre.
  
>>>  Program

>>>  Radionice