6. listopada 2014. - Konferencija za medije povodom nastupa Hrvatske na Sajmu dječje knjige u Bologni 2015. godine

Konferencija za medije održat će se u ponedjeljak, 6. listopada 2014. godine u 11 sati u Maloj dvorani Ministarstva kulture povodom najave niza aktivnosti vezanih uz nastup Hrvatske na Sajmu dječje knjige u Bologni 2015. godine, te samog nastupa.
     Hrvatska je 2015. godine počasna zemlja gost što joj daje priliku da se predstavi velikom izložbom suvremene ilustracije, te piscima i ilustratorima u prostorima sajma, ali i u cijeloj Bologni.

     Ministarstvo kulture u veljači 2014. godine prihvatilo je koncepciju nastupa koji je predložio autorski tim u sastavu Nataša Govedić, Ana Šilović i Vanja Žanko pod nazivom tima Živa voda priča (Living Waters, Living Stories). Koncept se temelji na razumijevanju književnosti za djecu kao transformacijskog umjetničkog iskustva u kojem su priča, pripovijedanje i ilustracija centralna os.
     Koristeći motiv žive vode iz slavenske mitologije želi se prikazati i propitati bliski odnos između priče i njezinih „posvojitelja“, snagu njezine ljekovite moći koje su iskusile generacije od Ivane Brlić Mažuranić do Svjetlana Junakovića, kojima su upravo priče otvarale mnogobrojne prolaze u alternativne svjetove. Priča za djecu promatra se kao nasušna potreba, poput vode, kao nezamjenjivo iskustvo odrastanja, alat kojim savladavamo sve društvene jezike. Pripovijedanje je stoga istovremeno i pedagogija i umjetnost i etika i politička praksa, o njemu ovisi i budućnost naših građanskih sloboda i utopija, pronalaženje novih sustava vrednovanja.
 
     Osim programa nastupa u Bologni, na konferenciji za medije bit će predstavljen i predprogram koji će se u suradnji s Talijanskim institutom u Zagrebu provoditi od listopada 2014. do ožujka 2015. godine s ciljem senzibiliziranja javnosti za problematiku stvaralaštva za djecu.
 
     Na konferenciji za medije će govoriti ministrica kulture dr. sc. Andrea Zlatar Violić, Nj.E. Emanuela D'Alessandro, veleposlanica Talijanske Republike u Republici Hrvatskoj, Tamara Perišić, pomoćnica ministrice kulture i dr. sc. Nataša Govedić, članica autorskog tima i koordinatorica stručnih tribina.