5. i 6. svibnja 2014. - Prisjećanje na 1914.: promišljanje o nasljeđu Prvog svjetskog rata u HDA

Znanstvenim skupom Prisjećanje na 1914.: promišljanje o nasljeđu Prvog svjetskog rata, koji će se održati u Hrvatskom državnom arhivu 5. i 6. svibnja 2014. godine započinje niz kulturnih, znanstvenih i umjetničkih događanja kojima se Hrvatska priključuje europskom i svjetskom obilježavanju stogodišnjice Prvoga svjetskoga rada, a  koje je poduprlo ili je u njihovu organizaciju uključeno Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

       Zbivanja na tlu Republike Hrvatske tijekom Prvog svjetskog rata, njihove posljedice, kao i stradanja hrvatskog naroda do danas nisu sustavno i temeljito proučavana, tako da je obilježavanje 100 godina od početka prvog velikog svjetskog ratnog sukoba izvrsna prilika da se o njegovim posljedicama na današnje stanje u geopolitičkom prostoru stekne potpun i znanstveno utemeljen uvid.
       Obzirom na to da se Hrvatska uključila u svjetsko obilježavanje stogodišnjice Prvog svjetskog rata, u travnja 2013. Vlada RH je donijela odluku o osnivanju Povjerenstva za koordinaciju obilježavanja Stogodišnjice Prvog svjetskog rata. Predsjednica povjerenstva je ministrica kulture dr. sc. Andrea Zlatar Violić dok su članovi povjerenstva predstavnici ostalih ministarstava uključenih u obilježavanje obljetnice te predstavnici institucija poput Hrvatskog državnog arhiva, HAZU, Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža, Hrvatskog povijesnog muzeja, hrvatskog instituta za povijest i Pravnog fakulteta u Zagrebu.
       U sklopu Poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2014. godinu, kao i svim drugim javnim natječajima Ministarstvo kulture RH isticalo je da će posebnu pozornost posvetiti projektima koji se bave obilježavanjem Prvoga svjetskoga rata. Programe kojima se obilježava stogodišnjica Prvog svjetskog rata predložilo je pedesetak institucija i udruga (https://www.min-kulture.hr/default.aspx?id=10197), a osim znanstvenih skupova u Hrvatskoj, mnogobrojna su sudjelovanja hrvatskih stručnjaka na istovrsnim skupovima u inozemstvu.
       Znanstveni simpozij Prisjećanje na 1914.: promišljanje o nasljeđu Prvog svjetskog rata u Hrvatskom državnom arhivu, izravan je nastavak aktivne uključenosti Ministarstva kulture RH u obilježavanje obljetnice Prvog svjetskog rata. Simpozij će pozdravnim govorima otvoriti ministrica kulture RH dr. sc. Andrea Zlatar Violić, ministrica vanjskih i europskih poslova  i dr. sc. Vesna Pusić i Njezina Ekselencija Michele Boccoz, ambasadorica Republike Francuske u RH.
       Uvodna izlaganja na simpoziju održat će Christopher Clark sa Sveučilišta Cambridge i Christian Ingrao iz Nacionalnog centra za znanstvena istraživanja (CNRS), a uz ugledne hrvatske povjesničare i povjesničare umjetnosti, na simpoziju će sudjelovati više od 25 eksperata iz Europe (Hrvatska, Njemačka, Austrija, Švicarska, Portugal, Belgija, Francuska, Italija i Velika Britanija). Simpozij je namijenjen široj javnosti a cilj mu je osigurati razumijevanje pojmova povijesnih rasprava i promišljanje o moći povijesti kao sredstva za učvršćivanje mira i pomirbe, što čini temelj europskog identiteta.
       Utjecaj Prvog svjetskog rata na oblikovanje sudbine Hrvatske i susjednih zemalja je nedvojben, međutim posljedice Prvog svjetskog sukoba u ovoj regiji povjesničari su tek ograničeno istražili. Prvi svjetski rat nije dovoljno zastupljen ni u kolektivnom sjećanju naroda. Ovaj simpozij stoga ne tematizira pitanje odgovornosti za izbijanje sukoba, već otvara priliku za otvorenu raspravu o samom činu komemoracije rata s ciljem boljeg razumijevanja zajedničkog europskog identiteta.
       Simpozij će predstaviti nove pristupe u promišljanju o sukobima u Europi.
       Iznimna razina kompetencije sudionika – istaknutih povjesničara i istraživača – omogućit će uvid u Prvi svjetski rat kao u preokret i prijelomnu točku u europskoj povijesti te potpunije sagledavanje njegovih odjeka danas.
       U sklopu simpozija, pod temom Umjetnici i Prvi svjetski rat: ostavština ili obnova? (Artists and WW1: legacy or renewal?), bit će predstavljeno i umjetničko stvaralaštvo toga razdoblja. Ansambl Tris iz Beča izvest će nekoliko glazbenih intermezza sa skladbama iz 1914. godine, poput onih koje su skladali Anton Webern i Dora Pejačević. Tijekom simpozija u Medijateci Francuskog instituta u Zagrebu (Preradovićeva 5) održat će se izložba originalnih fotografija iz osobne zbirke povjesničara Nevena Budaka pod naslovom Hrvati u Prvom svjetskom ratu. Postav izložbe u Medijateci moći će se pogledati od 28. travnja do 15. svibnja 2014. godine.
       Ovaj iznimno značajan dvodnevni skup svjetskih stručnjaka organizirala je Mreža nacionalnih instituta za kulturu zemalja članica Europske unije prisutnih u Hrvatskoj (EUNIC – Croatia / EUNIC – Hrvatska), a održava se uz potporu i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Hrvatskog državnog arhiva, Veleposlanstva Švicarske u Hrvatskoj te u suradnji s povjesničarima Sveučilišta u Zagrebu i nevladinim organizacijama Inicijativa mladih za ljudska prava (Youth Initiative for Human Rights) i Documenta.
 

>>> Brošura .pdf