27. - 28. listopada 2014. - Konferencija Rehabilitacija kulturne baštine kao ključ održivog razvoja

Od 27. do 28. listopada u Dubrovniku (Hotel Excelsior) održat će se konferencija Rehabilitacija kulturne baštine kao ključ održivog razvoja (Cultural heritage rehabilitation as a key to sustainable development) Radne skupine za kulturu i društvo Vijeća za regionalnu suradnju. (RCC-Regional Cooperation Council Task Force on Culture and Society) i Ministarstva kulture RH. 

     Konferencija je svojevrsno zaključenje projekta  Ljubljanskog proces II nastalom kao nadogradnja programa Vijeća Europe i Europske komisije iz 2003. godine pod nazivom Plan integriranih projekata rehabilitacije / pregled graditeljske i arheološke baštine (IRPP/SAAH). Naglašavajući regenerativni i rehabilitacijski potencijal povijesnog okruženja, 2009. godine tijekom slovenskog predsjedanja EU, održana je Konferencija ministara kulture, te je projekt dobio političku potporu za nastavak pod imenom Ljubljanski proces. Ideja vodilja bila je da je baština dodatna vrijednost, ne prepreka, već izazov za gospodarski razvoj.
 
     Inicijativa je generirala po tri projekta u svim zemljama regije. U Hrvatskoj obnovu Maškovića hana u Vrani, palače Moise na otoku Cresu i rimske Siscije, od kojih su dva prijavljena na program IPA. Maškovića han u Vrani dobio je cca 2,7 mil eura, a za palaču Moise u Cresu je osigurano 4,15 mil eura.
     Godine 2010. osnovana  je Radna skupina za kulturu i drustvo Vijeća za regionalnu suradnju. (RCC-Regional Cooperation Council Task Force on Culture and Society) sa sjedištem na Cetinju, kada je definiran  i cilj promoviranja suradnje među državama jugoistočne Europe kroz stvaranje i koordinaciju razvojnih projekata na regionalnom nivou. Uz simbolično preimenovanje u Ljubljanski proces II istaknuta je i uloga RCC-a u osiguravanju političke i financijske održivost stalnih upravljačkih struktura, a uz podršku Vijeća Europe i Europske komisije.
 
     Konferencija u Dubrovniku prilika je za evaluaciju dosadašnjeg rada  i postavljanje nove platforme regionalne suradnje na očuvanju i revitalizaciji kulturne baštine kao iznimno vrijednog resursa održivog razvoja lokalnih zajednica.
     Svrha i ciljevi budućih suradnji bit će objedinjeni zajedničkim dokumentom Dubrovnik Declaration - Cultural Heritage in Sustainable Economic Development of the SEE.
     Konferenciji na ministarskoj razini okuplja predstavnike Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Srbije, Slovenije, Moldavije, Rumunjske, Turske, Austrije (u svojstvu promatrača) te međunarodnih institucija; ICOMOS, ICOMOS – Hrvatska, Cultural Heritage without Borders, UNESCO – ured Venecija, UNESCO – ured Sarajevo, EUROCLIO, UNDP Hrvatska, Europa Nostra,  EXPEDITIO, ICOM, ICOM Hrvatska, ICCROM, CEI, Nordijsko vijeće ministara kulture.
 
     Ovom prilikom pozivamo vas na otvoreni dio konferencije – 27. listopada 2014. godine u 14.30 sati kada će biti usvojena Dubrovačke deklaracije te prezentacija rezultata Ljubljanskog procesa II.
     Od 17.15 do 19 sati, u pratnji dvoje stručnih vodiča, uzvanici će obići znamenitosti Grada Dubrovnika.
     Također, nakon radnog djela konferencije stručnih timova, 28. listopada 2014.  u 13.30 sati održat će se konferencija za medije na kojoj će sudionici izvijestiti o rezultatima rada stručnih timova.  
 
     Molimo novinare/ke i fotoreportere/ke da svoje sudjelovanje u praćenju konferencije prijave na e-mail: lidija.zozoli@min-kulture.hr.
Potrebni podaci su: Ime i prezime, naziv medija, broj kontakt telefona.

>>> Program .pdf