26. do 29. lipnja 2014. - Središnje obilježavanje stote godišnjice Prvoga svjetskog rata

Slika T H U M BO V I/1914 mala.jpg

Središnje obilježavanje stote godišnjice Prvoga svjetskog rata u Hrvatskoj obuhvaća niz aktivnosti koje će se održati od 26. do 29. lipnja 2014.  

     U Muzeju za umjetnost i obrt 26. lipnja u 19 sati, u organizaciji međunarodne književne mreže Traduki, Udruge Links iz Beograda i Udruge Kurs iz Splita, a pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske dr. sc. Ive Josipovića, otvorit će se izložba Hassana Abdelghanija 1914: From a distance te predstavljanje prvog broja novine Beton International urednika Alide Bremer i Saše Ilića, a kao uvod u diskusiju i književnu večer na temu suvremenog pogleda na događaje od prije stotinu godina. U ime Ministarstva kulture prisutnima će se obratiti pomoćnik ministrice Vladimir Stojsavljević, a u ime predsjednika savjetnica i osobna izaslanica predsjednika Josipovića mr.sc. Zrinka Vrabec Mojzeš.
 
     Svečanim otvorenjem izložbe Prvi svjetski rat i avangardna umjetnost u 20.30 sati u Muzeju suvremene umjetnosti započet će Središnja svečanost obilježavanja stote godišnjice Prvoga svjetskog rata.
     Izložbu Prvi svjetski rat i avangardna umjetnost u Muzeju suvremene umjetnosti otvorit će ministrica kulture dr. sc. Andrea Zlatar Violić i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, a prisutnima će se obratiti kustos i likovni kritičar Branko Franceschi te ravnateljica Muzeja suvremene umjetnosti Snježana Pintarić. Ova je izložba realizirana uz financijsku potporu Ministarstva kulture i u organizaciji Instituta za istraživanje avangarde i Kolekcije Marinko Sudac. Izložba će publici predstaviti radikalni odmak umjetnika od tradicionalnog poimanja umjetničkog stvaralaštva i pozicije umjetnosti u društvenom životu, koji je u mnogome odredio vizualnu umjetnost, kulturu i stvarnost suvremene civilizacije.
 
     U četvrtak, 27. lipnja u 9 sati, obilježavanje Stote godišnjice Prvoga svjetskog rada nastavit će se svečanim polaganjem vijenca na Grobnicu palima u Prvome svjetskom ratu  na zagrebačkom groblju Mirogoj.  Vijence će položiti izaslanik predsjednika Republike Hrvatske, savjetnik za obranu u uredu predsjednika Zlatko Gareljić, zatim ministar branitelja Predrag Matić kao izaslanik premijera RH Zorana Milanovića te zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš.
 
     U organizaciji Vladina Povjerenstva za koordinaciju obilježavanja stogodišnjice Prvoga svjetskog rata, Ministarstva kulture i Hrvatskog državnog arhiva, 27. lipnja  2014. u 10  sati  u Hrvatskom državnom arhivu (Trg Marka Marulića 21) održat će se Komemoracija u povodu Stogodišnjice Prvoga svjetskog rata. Na Komemoraciji prisutnima će se obratiti predsjednik Republike Hrvatske dr. sc. Ivo Josipović i izaslanik premijera RH, ministar branitelja Predrag Matić. Nakon komemoracije, svetu misu zadušnicu za sve poginule u Prvome svjetskom ratu u crkvi Svetog Marka u 12 sati predvodit će mons. Juraj Jezerinac, vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj.
 
   Središnje obilježavanje Stogodišnjice Prvoga svjetskog rata završava dvodnevnom međunarodnom konferencijom Prvi svjetski rat i avangardna umjetnost, dekonstrukcija – konstrukcija u Dvorani Gorgona u Muzeju suvremenu umjetnost. Izlaganja će, oba dana konferencije - 28. i 29. lipnja, započeti u 10.30 sati.
 
    Na konferenciji u organizaciji Muzeja suvremene umjetnosti, Instituta za istraživanje avangarde i Kolekcije Marinko Sudac te uz podršku Ministarstva kulture RH sudjelovat će uvaženi teoretičari suvremene umjetnosti iz Hrvatske, Ruske Federacije, Švicarske, Njemačke, Srbije, Crne Gore i Sjedinjenih američkih država.
 
>>> Program