23. svibnja 2014. - Konferencija za medije povodom nastupa na 14. Venecijanskom bijenalu arhitekture

U petak, 23. svibnja 2014. godine u 11 sati, u Ministarstvu kulture RH, Runjaninova 2, održat će se konferencija za medije povodom nastupa na  14. Venecijanskom bijenalu arhitekture, što će se od 7. lipnja do 23. studenog 2014. održati u Veneciji, pod nazivom Fitting Abstraction

     O organizaciji i konceptu nastupa izvijestit će Tamara Perišić, pomoćnica ministrice kulture, izbornica Karin Šerman, Sanja Cvjetko Jerković voditeljica projekta, Igor Ekštajn zamjenik izbornice i Nevena Tudor Perković, voditeljica Službe za međunarodne kulturne odnose.
     Izložba nazvana Fitting Abstraction prezentira hrvatsku arhitekturu 1914.-2014. Nastup prati bijenalskim raspisom definirani vremenski okvir i odgovara na zadanu temu – apsorpciju moderniteta u proteklome stoljeću, te potvrđuje arhitektonski modernizam u Hrvatskoj kao legitimni nositelj lokalnog arhitektonskog identiteta. Ova se izložba, potpuno otvorenog interpretacijskog sustava i jakog istraživačkog naglaska,  bavi proučavanjem, otkrivanjem i prezentiranjem okolnosti i evolucije modernizma  u Hrvatskoj u kontekstu širih prostornih, kulturnih i društvenih procesa. Predstavljeni antologijski primjeri ovdje pozvani su da, u svome međudjelovanju, ispričaju priču o hrvatskoj arhitekturi koja je, u neku ruku, veća od njih samih.
     Hrvatski paviljon nalazi se, kao i prethodnih godina, u prostorima Arsenala, u dijelu nazvanom Artiglierie, veličine 75 m2.
           
     U sklopu ovogodišnjeg Venecijanskog bijenala arhitekture održavat će se i niz pratećih programa. U namjeri da tu veliku međunarodnu izložbu koja ove godine traje punih šest mjeseci učine još atraktivnijom, uprava Bijenala i njezin ovogodišnji umjetnički direktor Rem Koolhaas odlučili su je popratiti nizom paralelnih događanja, u sklopu kojih je i program “Meetings on Architecture”. Program je zamišljen kao niz seminara, panela, diskusija, radionica, manjih privremenih tematskih izložbi, projekcija filmova i sličnih sadržaja. S tim su ciljem pozvali i sve nacionalne paviljone i njihove izbornike da prijave svoje tematske programe i time konkuriraju za izbor u službeni kalendar događanja.
   Hrvatski paviljon i njegova ovogodišnja izbornica Karin Šerman, za taj su ciklus konkurirali s programom “Nove tendencije i arhitektura: apstrakcija, ambijent, algoritam”. Ideja predloženog hrvatskog programa bila je apostrofirati značenje i odjeke umjetničkih istraživanja Novih tendencija na medij arhitekture, u ondašnjem vremenu i današnjem trenutku. Predloženi su program uprava Bijenale i selektor Koolhaasa odabrali i uvrstili u službeni program Bijenala. Program je definiran u formi panela na oslovljenu temu, prateće diskusije, popratne izložbe o segmentima arhitektonskog i umjetničkog opusa hrvatskog arhitekta Vjenceslava Richtera kao istaknutog protagonista Novih tendencija, te dokumentarnog filma o pokretu Novih tendencija u produkciji Hrvatske Radiotelevizije iz 2011. godine.
     Organizatori programa su Hrvatski paviljon, Ministarstvo kulture, Muzej suvremene umjetnosti, Politecnico di Milano, a njegovi autori Karin Šerman, Igor Ekštajn, Vesna Meštrić i Ivo Čović.
     Program će se održati u prostorima Bijenala, u Arsenalima/ Corderie, u petak 8. kolovoza, s početkom u 10.00 sati.