ČITATA

Riječki znanstvenici osmislili aplikaciju namijenjenu djeci s poteškoćama u čitanju

Ingrid Šestan Kučić



RIJEKA – Djelatnici studija Logopedije Sveučilišta u Rijeci osmislili su aplikaciju ČITATA koja je namijenjena djeci s poteškoćama u čitanju, ali i svoj drugoj djeci koja žele čitati na interaktivan i zabavan način.


Projekt »ČITATA« financiran je od Ministarstva kulture i medija zahvaljujući programu koji omogućuje pristup i dostupnost kulturnih sadržaja za osobe s invaliditetom i djecu i mlade s teškoćama u razvoju u Hrvatskoj. Nositelj projekta je umjetnička organizacija YELO – za interdisciplinarni umjetnički proces, a autorica projekta je Jelena Remetin, multimedijalna umjetnica. Sveučilište u Rijeci je, pojašnjava doc. dr. Maja Kelić, dvojako sudjelovalo u izradi aplikacije.


Multidisciplinarna suradnja


– Moje je sudjelovanje bilo usmjereno prelijevanju suvremenih stručnih i znanstvenih spoznaja iz područja ovladavanja čitanjem i poremećaja čitanja u aplikaciju, kao što je probir riječi za koje temeljem njihovih fonoloških ili leksičkih karakteristika možemo pretpostaviti da će stvarati teškoće u čitanju. U aplikaciju je ugrađen i program za automatsko slogovanje izrađen na Sveučilištu u Rijeci, autorica izv. prof. dr. Ane Meštrović, prof. dr. Sande Martinčić-Ipšić i izv. prof. dr. Mihaele Matešić koje su ga rado ustupile razvojnom timu. Zato je ova aplikacija izvrstan primjer multidisciplinarne suradnje između umjetničke organizacije YELO, koja je nositelj projekta, te znanstvenika Sveučilišta u Rijeci iz različitih znanstvenih disciplina, a s ciljem transfera znanja i implementacije znanosti u opipljiv proizvod dostupan svima. Ovo je još jedan korak u dobrom smjeru našeg sveučilišta, jer Sveučilište u Rijeci izrazito njeguje povezanost sa zajednicom i nastoji svoju znanost staviti u službu društva u kojem djeluje.




Aplikacija je dostupna svima i u potpunosti besplatna, što nas posebno veseli, kaže doc. dr. Kelić.


Ugodno i prisno čitanje


ČITATA sadrži knjige za osnovnu školu, vizualno i glasovno prilagođene unutar mobilne aplikacije. Uz sadržaj, koji se može istovremeno čitati i slušati, aplikacija je dizajnirana na način da malim korisnicima čitanje bude ugodno i prisno. Malim čitateljima će se nakon preuzimanja aplikacije i registracije prikazati knjige prilagođene njihovoj dobi. Zabavni dio za korisnike je što unutar svakog audio-vizualnog poglavlja mogu sami mijenjati boje pozadine, teksta, fontove, prored, veličinu slova, poravnavanje, zbor boja zaslona, punjenja, ali i upoznati se s nepoznatim riječima i pojmovima čija značenja objašnjava glumac. Sigurno najkorisnija opcija je »Čitaj kao Čitata« pomoću koje mogu vježbati izgovor za pojedine riječi te ga usavršavati po potrebi. Također, aplikacija nudi i mogućnost odabira dnevnog vremena za čitanje uz postavljeni alarm. Unutar aplikacije nalazi se i statistika – postotak pročitanog i nepročitanog sadržaja, a daje se mogućnost i preuzimanja poglavlja, koja se zatim mogu otvoriti bilo kada i bilo gdje te mali korisnik može nastaviti čitati bez uključenog interneta. Aplikacija ČITATA besplatna je i dostupna na Google Play Store i App Store.