47. izdanje

Otvorene Osorske glazbene večeri, korejska violinistica Bomsori Kim glavna je zvijezda

Bojan Purić

Foto Bojan Purić

Foto Bojan Purić

Baselski komorni orkestar i korejska violinistica Bomsori Kim otvorili su 47. po redu Osorske glazbene večeri.



S korejskom violinisticom Bomsori Kim kao glavnom zvijezdom, otvorene su 47. po redu Osorske glazbene večeri. Pod svodom osorske ex-katedrale gostovao je Baselski komorni orkestar pod vodstvom Baptistea Lopeza.


Kim je solirala u većini programa, na kojemu su bili “Proljeće” iz “Četiri godišnja doba” Antonija Vivaldija, “Stari plesovi i arije” Ottorina Respighija, “Sonata u g-molu za violinu i komorni orkestar” Giuseppea Tartinija, “Cantabile, za violinu i orkestar” Nicoloa Paganinija, “Talijanska serenada, za gudački orkestar” Huga Wolfa te ponovo “Četiri godišnja doba” – ovaj put “Ljeto”.


Foto Bojan Purić




U potpuno popunjenom auditoriju, nakon što je službeni program završio, a članovi orkestra odložili svoje instrumente, Kim je izvela “Capriccio no. 4” Henryka Wieniawskog.


Uoči prve večeri festivala koji ima i nacionalni predznak, okupljenima su se obratili lošinjska gradonačelnica Ana Kučić i državni tajnik u Ministarstvu kulture i medija, dr. Ivica Poljičak.


Ovogodišnji festival posvećen je nizu zaslužnih glazbenika; Vladimiru Ruždjaku (30. godišnjica smrti), Marku Ruždjaku (deseta godišnjica smrti), Brunu Bjelinskom (30. godišnjica smrti) i Ivi Mačeku (20. godišnjica smrti).


Ukupno je na programu sedamnaest koncertnih večeri, s tim da će dvije biti održane na otvorenom, na gradskom trgu – 30. srpnja nastupit će ansambl Robyja Lakatosa, a dan kasnije ansambl “Transhistria” Tamare Obrovac.