Nagrađeni

Riječki Ex libris proglašen najboljim antikvarijatom u Hrvatskoj

Davor Mandić

Željko Međimorec

Željko Međimorec

Riječki uspjeh na dodjeli nagrade za najbolje knjižare i antikvarijate u Hrvatskoj



Ministarstvo kulture i medija RH je u sklopu Godine čitanja dodijelilo nagrade za najbolje knjižare i antikvarijate u Hrvatskoj.


Najboljim antikvarijatom proglašen je riječki Ex libris, koji prenosi i obrazloženje žirija: »Antikvarijat Ex libris u Rijeci, svima poznato mjesto u starinskom, upravo ‘raskošnom’ interijeru, hram knjige u gradu na Rječini, a njezin vlasnik Željko Međimorec, mala je književna enciklopedija i knjižar koji živi za knjige.


Osim odlične opskrbljenosti, bogate ponude (s mogućnošću naručivanja knjiga), Ex libris ima i preglednu i kvalitetnu web-stranicu (s preko 70.000 dostupnih knjiga online), putem koje knjige šalje diljem svijeta…




Ukratko – Ex libris je kultno mjesto riječke književne scene-… Ovo mjesto s dušom, dnevni boravak ljubitelja knjige, po svakom se kriteriju definitivno izdvaja na prvom mjestu antikvarijata u Hrvatskoj.«


Nagradu je, kažu u Ex librisu, primio direktor Željko Međimorec.


– U ime svih nas iz Ex librisa, zahvaljujem žiriju i svima koji su glasali za Ex libris.


Naš dugogodišnji trud, odnos prema kupcima, razgranate aktivnosti koje vodimo – od koncerata, kazališnih predstava, javnih predavanja i tribina, izdavaštva te, naravno, prodaje knjiga – ova nagrada je dala još više poticaja da nastavimo.


Čestitam i ostalim kolegama koji su dobili nagradu – rekao je Međimorec.


Drugi najbolji antikvarijat je Ezop iz Osijeka, treći onaj udruge Krilo Labina iz Labina, a najbolji iz Zagreba je antikvarijat Biblos.


Prvu nagradu za samostalnu knjižaru dobila je Knjiguljica iz Karlovca, drugu nagradu knjižara Nova iz Osijeka, treću Striparnica Columbo iz Splita, a nagradu za najbolju samostalnu u Zagrebu dobila je knjižara Fraktura.